Zašto muškarci žive kraće od žena?

Autor: Poslovni.hr , 06. veljača 2023. u 12:11
Foto: Pixabay

Prema njemačkom zavodu za statistiku, očekivani životni vijek muškaraca i žena je u stalnom porastu tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, ali jedna razlika ostaje: muškarci u prosjeku i dalje umiru oko pet godina ranije od žena.

Muškarci u prosjeku žive nekoliko godina kraće od žena – ali se ne zna zašto. Sada se analizira utjecaj Y-kromosoma, koji starenjem nestaje kod nekih muškaraca, čini ih podložnijim bolestima i možda im skraćuje život, piše B92.

Prema njemačkom zavodu za statistiku, očekivani životni vijek muškaraca i žena je u stalnom porastu tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, ali jedna razlika ostaje: muškarci u prosjeku i dalje umiru oko pet godina ranije od žena. Slično je širom svijeta. Mogući razlog za to bi mogao biti Y-kromosom.

Takozvani X-kromosomi i Y-kromosomi su dio genetskih informacija u stanicama našeg tijela. Žene u svojim stanicama obično imaju dva X-kromosoma, dok muškarci imaju jedan X-kromosom i jedan Y-kromosom. “Muški” kromosom je znatno manji od X-kromosoma i osigurava razvoj muških spolnih karakteristika u embriju. Međutim, starenjem, tijekom stanične diobe – Y-kromosom može nestati.. To je već neko vrijeme poznato u stručnim krugovima.

Ta mutacija nije sasvim bezopasna, objašnjava kardiolog Andreas Zeiher koji istražuje ovu temu u Sveučilišnoj bolnici u Frankfurtu.

“U posljednje dvije ili tri godine bilo je studija koje su pokazale da se gubitkom ovog kromosoma, češće pojavljuju kardiovaskularne bolesti, Alzheimerova bolest, dijabetes kao i klasična bolest makularne degeneracije povezane sa starenjem, dakle lagani gubitak vida. I nadovezujući se na to, postavlja se pitanje: Kako je to moguće?”, kaže Zeiher.

Krvne stanice su posebno pogođene

Gubitak Y-kromosoma javlja se prvenstveno u stanicama koje formiraju krv, koje svakog dana proizvode milijarde krvnih zrnaca u koštanoj srži, objašnjava Zeiher . Ako takva krvna matična stanica izgubi Y-kromosom, neće ga imati ni svi njeni potomci, a često baš takve proizvode čak i više novih krvnih zrnaca od drugih.

Prema Zeiherovim riječima, ovom mutacijom je pogođeno oko 40 posto muškaraca starijih od 70 godina, dok je to svega oko pet posto 45-godišnjaka.

Međutim, ne gube sve krvne matične stanice Y-kromosom – nego se stvara takozvani mozaik stanica s različitim oblicima genetskih informacija.

Povezanost sa srčanim problemima

Istraživački tim na čelu s ovim kardiologom sada želi saznati koje promjene u ovim stanicama su posljedica nedostatka Y-kromosoma. Jer, uključivanje ili isključivanje gena moglo bi pokrenuti patološke procese u tijelu.

Naučnici redovno ispituju uzorke krvi starijih muških pacijenata sa srčanim problemima i traže stanice bez Y-kromosoma. Pokazalo se da su krvne stanice bez Y-kromosoma značajno učestalije kod muškaraca sa srčanim oboljenjima nego kod zdravih muškaraca.

Promjene na organima

U eksperimentima na životinjama, istraživačka grupa u SAD je već uspjela pokazati važnu ulogu Y-kromosoma u zdravlju. Krvne stanice bez Y-kromosoma kod životinja su pokrenule upalne procese – ne samo u srcu, već i u plućima i bubrezima.

Rezultat toga je: tkivo se mijenja u takozvanu fibrozu, tkivo koje zadebljano i stvrdnuto kao ožiljak. Takvi ožiljci čine srce tvrđim i manje sposobnim za pumpanje, kaže Zeiher . Još uvijek nije konačno razjašnjeno može li se ovo otkriće primijeniti i na ljude.

Ali stanice pacijenata u Sveučilišnoj bolnici u Frankfurtu također su proizvele više supstanci koje izazivaju upalu.

“Zbog toga vjerujemo da se rezultati istraživanja miševa mogu primijeniti i na ljude”, kaže Zeiher.

Još nema terapije

Za posljedice nedostatka Y-kromosoma ne postoji terapija. Također nije poznato da li se gubitak Y-kromosoma može spriječiti.

Ali, postoje određene životne navike koje potiču gubitak Y-kromosoma. Kardiolog Zeiher stoga preporučuje muškarcima fizičku aktivnost, da ne puše i da izbjegavaju stres.

Frankfurtski tim se nada da će otkriti dalje posljedice nedostatka Y-kromosoma u tijelu i da će moći razviti terapije protiv zdravstvenih problema koji su s tim povezani.

Komentirajte prvi

New Report

Close