Zagreb dobiva novu književnu manifestaciju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. srpanj 2013. u 15:40
Thinkstock

Početkom rujna Zagreb dobiva novu književnu manifestaciju – Festival svjetske književnosti .

Početkom rujna Zagreb dobiva novu književnu manifestaciju – Festival svjetske književnosti za koji organizatori kažu da je potreban gradu kao mjesto okupljanja velikih imena svjetske književnosti, od kojih su za prvo izdanje, od 5. do 17. rujna, najavljeni Peter Nadas, Claudio Magris, Jaume Cabre, Kjell Ola Dahl i drugi.

Na početku svake nove kulturne sezone Zagrebu i Hrvatskoj treba događaj koji će s gostujućim piscima slaviti knjigu te oživjeti tradiciju Književnog petka i Zagrebačkih književnih razgovora, ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare Seid Serdarević, direktor nakladničke kuće "Fraktura" koja organizira festival.

Serdarević ističe da nije riječ o festivalu koji predstavlja samo "Frakturine" pisce, već i svih ostalih hrvatskih izdavačkih kuća, a nada se kako će ubuduće postati tradicionalan.

Festival otvara razgovor s jednim od najčitanijih suvremenih katalonskih pisaca, Jaumeom Cabreom, čiji je zadnji roman "Jo confesso" dobio nekoliko španjolskih i međunarodnih nagrada. Pozornost publike mogla bi privući i gostovanja mađarskog pisca Petera Nadasa, proslavljenog s monumentalnim romanom "Paralelne pripovijesti", talijanskog književnika Claudia Magrisa, kojemu će se na hrvatskom reizdati kultna knjiga "Dunav" iz 1986., te norveškog autora Kjella Ole Dahla koji ima reputaciju jednog od najboljih norveških pisaca trilera.

Svoj su dolazak potvrdili i britanski pisac Rod Rees, flamanski Peter Terrin, belgijski Erwin Mortier, makedonski Goce Smilevski, slovenski Goran Vojnović, nizozemska spisateljica Margriet de Moor te Ivan Lovrenović, Ivana Simić Bodrožić, Nada Gašić, Jurica Pavičić, Zoran Ferić, Katarina Luketić, Jagna Pogačnik, Zdravko Zima, Ivica Đikić, Slavenka Drakulić, Boris Perić, Predrag Matvejević, Sibila Petlevski, Vlaho Bogišić, Miljenko Jergović, Franjo Janeš i Edo Popović.

Vodeći hrvatski književni urednici, pisci, profesori, novinari i kritičari vodit će razgovore s piscima i tribine na kojima će se govoriti, među ostalim, o suočavanju s poviješću, socijalnom aspektu krimića, gradu i suvremenoj književnosti, književnim nagradama, odnosu pojedinca i sistema te povijesnim ličnostima kao figurama u književnosti.

Uz dva književna događaja dnevno održavat će se i koncerti, dok će likovna umjetnost biti zastupljena kroz izložbu akvareliranih crteža hrvatskih umjetnika nastalih na temelju motiva knjiga autora s festivala te njihovih portreta nastalih za tu prigodu.

Festival donosi u Zagreb živost kakva mu nedostaje, označit će drugu polovicu godine na domaćoj književnoj sceni, a već sam pogled na popis gostiju govori o njegovu snažnom europskom i svjetskom karakteru, ustvrdio je Roman Simić Bodrožić, jedan od članova programskog odbora festivala.

Komentirajte prvi

New Report

Close