Za ovih osam namirnica možete očekivati nestašice i u 2023.godini

Autor: Poslovni.hr , 11. siječanj 2023. u 15:34
Foto: Unsplash

Većina problema, koji su mučili prehrambenu industriju prošle godine – katastrofalno vrijeme, rat u Ukrajini, inflacija – još uvijek su prisutni, a očekuju se i nove nestašice.

Odlazak u trgovinu danas je poput pripreme za bitku. Kad prijeđete prag naoružani popisom za kupovinu, odmah se susrećete s poharanim policama, nestašicama proizvoda i cijenama kakve nikada prije niste vidjeli. Događa se i da se vratite kući samo s polovicom proizvoda koji su vam potrebni, a za to ste platili dvostruko veću cijenu.

Ova depresivna priča o trgovinama progonila je mnoge tijekom 2022. godini, a čini se da će se slična priča ponoviti i u godini koja je pred nama, piše Eatthis. Većina problema, koji su mučili prehrambenu industriju prošle godine – katastrofalno vrijeme, rat u Ukrajini, inflacija – još uvijek su prisutni, a očekuju se i nove nestašice.

1. Govedina

U 2022. stočari i farmeri suočili su se s raznim poteškoćama zbog rekordnih vremenskih nepogoda. Teksas, najveći proizvođač govedine u SAD-u, bio je pogođen ekstremnom sušom većinu ljetnih mjeseci.

Foto: Unsplash

Mnogi stočari bili su prisiljeni rasprodati znatnu količinu svoje stoke ranije nego što se očekivalo, što je uzrokovalo eskalaciju klanja u drugoj polovici godine. Ali kako se te zalihe polako crpe, vjerojatno će nastupiti vrijeme viših cijena i sve manje dostupnosti govedine prije nego što stočari mogu ponovno naseliti svoja stada i ispraviti štetu koja je učinjena.

2. Šampanjac

Glasine o mogućoj nestašici šampanjca kruže po svim vijestima, a to nije nova briga. Potražnja za ovim pićem počela je vrtoglavo rasti 2021. godine — nepredviđeni obrat nakon snažnog pada prodaje tijekom vrhunca pandemije 2020. godine.

Proizvođači su se borili da održe korak, a problem je dodatno pogoršan ograničenjem proizvodnje koje je postavio Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC), koje je postavljeno na 25% ispod onoga što je bilo prije pandemije.

Foto: Unsplash

Suša i loše vrijeme tijekom prošle godine diljem područja Kalifornije, kao i regije Champagne u Francuskoj, dodatno su ostavili proizvođačima suočene s manjkom šampanjca na zalihama. A s obzirom na to da je mnogim vrstama šampanjca potrebno oko 15 mjeseci pa sve do četiri godine za pripremu, moglo bi proći dosta vremena dok se proizvodnja ne vrati na pravi put.

3. Zelena salata

Ako je jedenje više salata bila jedna od vaših novogodišnjih odluka, možda ste u problemu (ili to, ili sada imate savršenu izliku da prekinete svoju dijetu). Kontinuirana nestašica zelene salate najprije je pogodila restorane, ali je sada prešla na police trgovina mješovitom robom. U studenom je cijena zelene salate skočila gotovo 20% u odnosu na prethodnu godinu, prema Indeksu potrošačkih cijena. A potrošači su se mučili pronaći razne vrste zelenog lišća u trgovinama.

Foto: Unsplash

Ove probleme sa salatom izazvala je nemilosrdna bolest koja se zove impatiens necrotic spot virus (INSV), koju prenose insekti i često rezultira smrću zaražene biljke. Bolest se brzo proširila kalifornijskom dolinom Salinas—glavnim proizvođačem s gotovo 50% ukupne proizvodnje salate u SAD-u i uništila je više od 80% usjeva u tom području 2022.

Iako stvarnost zvuči sumorno, možda nećete morati još dugo tražiti pristupačnije zelene alternative. Prema Business Insideru, očekuje se da će se ozbiljnost problema smanjiti početkom 2023. kada budu dostupni drugi, zdraviji usjevi salate iz regija poput Arizone i južne Kalifornije.

4. Konzervirana pića i hrana

Na početku pandemije, kombinacija ljudi koji su panično kupovali konzerviranu hranu i pili više pića u limenkama kod kuće dovela je do neočekivanog porasta potražnje za aluminijem—i još uvijek osjećamo posljedice do 2023. Određene vrste konzerviranih proizvoda iz hranu za kućne ljubimce do piva navodno je teže pronaći i još uvijek su sve skuplje.

Foto: Unsplash

Što se tiče piva, problemi su dvostruko gori. Ugljični dioksid (CO2)—sastojak koji je zaslužan za stvaranje mjehurića u vašem napitku—bio je u nestašici u protekloj godini zbog raznih problema u opskrbnom lancu.

5. Suncokretovo ulje i palmino ulje

Ulje za kuhanje, poput suncokretovog i palminog, je nešto što većina nas koristi svaki dan, što ovu nestašicu čini posebno zabrinjavajućom. Slično priči o gnojivima, kruhu i drugim proizvodima na bazi žitarica 2022., rat u Ukrajini igra veliku ulogu u sve manjoj ponudi ove kuhinjske potrepštine.

Foto: Pixabay

Ukrajina je veliki proizvođač sjemena suncokreta i ulja, nakon što je proizvela gotovo 50% svjetske globalne ponude u 2020., prema Brookings institutu. Sve dok traje sukob, malo je vjerojatno da će se suncokretovo ulje pomaknuti s popisa ugroženih proizvoda.

Indonezija, najveći svjetski proizvođač palminog ulja, donijela je politiku počevši od 1. siječnja, koja postavlja stroža ograničenja na izvoz palminog ulja kako bi održala domaće zalihe. Ova promjena sigurno će još više isprazniti police s uljima u 2023.

6. Kruh i drugi proizvodi od pšenice

Naravno, dok rat traje, nestašice kruha i mnogih drugih proizvoda od pšenice, uključujući brašno, žitarice i pekarske proizvode, također ostaju prisutne. Ukrajina i Rusija zajedno proizvode oko 30% svjetskog izvoza pšenice. Ruska invazija je ozbiljno ometala proizvodnju i iscrpila zalihe koje su ionako bile ograničene.

Foto: Unsplash

Zbog toga je cijena kruha u prošloj godini porasla 15,7 posto, prema Indeksu potrošačkih cijena. Slijedili su žitarice i pekarski proizvodi sa skokom od 16,4%, a brašno i ostale gotove mješavine brašna zabilježili su nevjerojatan skok od 24,9%.

7. Kukuruz

Usjevi kukuruza na srednjem zapadu izdržali su brutalnu sezonu 2022. punu visokih temperatura, jakih oluja i štetočina i nametnika. Oko kolovoza stručnjaci su otkrili da su mnogi usjevi ili uništeni , a države uključujući Illinois, Indianu, Ohio, Nebrasku i Južnu Dakotu pokazivale su jadne prinose koji su zaostajali za brojevima iz prethodne godine. Dok su Sjedinjene Države najveći svjetski proizvođač kukuruza, ograničeni izvoz iz drugih zemalja poput Brazila i Ukrajine tijekom ove vegetacijske sezone nije pomogao problemu.

Foto: Pixabay

Ali stvari možda idu na bolje. Prema Reutersu, Ministarstvo poljoprivrede SAD-a objavilo je preliminarne prognoze koje pokazuju povećanje sadnje i kukuruza i pšenice za sezonu 2023. do 2024. godine. Bude li sve išlo po planu, proizvodnja kukuruza trebala bi se oporaviti. Ipak, možda ćete još morati prošetati trgovinom da pronađete ovo povrće početkom 2023.

8. Naranče i sok od naranče

Kad je uragan Ian protutnjao Floridom u rujnu, mnoga stabla naranči postala su žrtve oluje. Kao rezultat toga, očekuje se da će proizvodnja naranči u sunčanoj državi SAD-a pasti za 51% u vegetacijskoj sezoni 2022.-2023. na samo 20 milijuna kutija naranči, prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a. To bi bila najniža proizvodnja Floride od 1936.-1937.

Foto: Pixabay

I loše vrijeme nije jedina niti najrazornija sila koja je istisnula život iz poslovanja s narančama na Floridi. Bolest zvana ozelenjavanje citrusa također je harala usjevima Floride tijekom posljednjih nekoliko godina.

“Gubici od uragana uglavnom su nadoknadivi, ali veći problem su bolesti”, rekla je za Bloomberg Judy Ganes, stručnjakinja za industriju citrusa i predsjednica J Ganes Consulting LLC.

Ovi problemi su se povećali  s godinama te kao rezultat podigli cijene i ugrozili opskrbu ovim skatkim voćem i njegovim nusproizvodima, uključujući mnogima omiljeno piće za doručak: sok od naranče. Čini se da ćete 2023. možda morati početi tražiti druge izvore vitamina C.

Komentirajte prvi

New Report

Close