Volite li više kuhano ili sirovo povrće? Otkrivamo koje je zdravije i kako odabrati najbolji način pripreme

Autor: Poslovni.hr , 09. travanj 2023. u 10:23
Foto: Pixabay

Jasno je zašto biste povrće trebali svakodnevno dodavati u svoju prehranu — puno je vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa koji se bore protiv svega, od ubrzanog starenja, upala, bolesti srca do raka.

Povrće je dobro za vas i točka. Jasno je zašto biste ga trebali svakodnevno dodavati u svoju prehranu — puno je vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa koji se bore protiv svega, od ubrzanog starenja, upala, bolesti srca do raka.

Iako nema sumnje da je povrće savršen dodatak svakoj prehrani, mnogi se ljudi pitaju trebaju li svoje povrće jesti sirovo ili kuhano, piše Healtybuilderz Ako ste jedan od onih pojedinaca koji žele biti sigurni da izvlače maksimum iz svakog proizvoda koji im uđe u usta nastavite čitati.

Bez obzira koliko je hranjivo ono što jedete, ništa ne znači ako nije pravilno probavljeno. Naravno, vrlo je važno da se povrće koje jedete dobro razgradi u želucu kako bi vaše tanko crijevo moglo apsorbirati hranjive tvari koje sadrži i da ostatak vašeg tijela može u njima uživati. U usporedbi sa stijenkama vaših stanica, stijenke stanica povrća puno su čvršće. Kuhanje olakšava probavnim kiselinama i enzimima da razgrade te stanične stijenke kako bi omogućili hranjivim tvarima da odrade svoj posao.

Foto: Unsplash

To je razlog zašto vaše tijelo u konzumiranju sirovog povrća možda neće uspjeti dobiti većinu zdravih nutrijenata prisutnih u povrću. U potpunosti ćete imati koristi od sadržaja vlakana, ali nažalost isto se ne može reći za te vitamine, minerale i antioksidanse — nikakva količina žvakanja možda neće moći razbiti sve te izdržljive stanične stijenke.

Toplina ima tendenciju uništavanja nekih hranjivih tvari

Iako je istina da kuhanje pomaže eliminirati problem koji stvaraju čvrste stijenke stanica povrća, tužna je istina da neke od tih hranjivih tvari mogu biti uništene ako su izložene toplini.

Nutricionisti kažu da posebno kuhanje povrća u vodi može uzrokovati nestanak nekih prijeko potrebnih nutrijenata iz povrća. To posebno vrijedi za vitamine topive u vodi. Nažalost, postoji mnogo vitamina topivih u vodi koje vaše tijelo jako treba — vitamin C i velika obitelj B-kompleksa.

Što duže kuhate svoje povrće, to se više oštećuju vitamini topivi u vodi. Prekuhavanje može učiniti povrće tako lako probavljivim, ali postaje praktički lišeno prijeko potrebnih vitamina topivih u vodi.

Neki se hranjivi sastojci pojačavaju toplinom

Ipak, postoje određene hranjive tvari koje se nalaze u povrću koje postaju dostupnije vašem tijelu kada su izložene toplini. Primjerice, super moćni antioksidans u borbi protiv raka, likopen, aktivira se tek nakon što je izložen toplini. To samo znači da sve što sadrži likopen – rajčice, crveni kupus, šparoge – treba prvo skuhati, posebno ako vam je cilj živjeti bez raka.

Foto: Unsplash

Mrkva je cijenjena zbog sadržaja beta karotena koji vaše tijelo pretvara u vitamin A. Stručnjaci kažu da se razina beta karotena u mrkvi znatno povećava nakon izlaganja visokim temperaturama.

Dakle, što bi trebalo učiniti?

Ako ne možete odlučiti trebate li prvo skuhati povrće ili ne, slijedite savjet koji preporučuju nutricionisti: skratite vrijeme kuhanja. Ako je moguće, izbjegavajte kuhanje povrća u vodi. Kuhanje na pari, blanširanje, pirjanje, prženje uz miješanje pa čak i korištenje mikrovalne pećnice toplo se preporučuju.

Komentirajte prvi

New Report

Close