Zeleno hrskavo povrće obavezno uvrstite u prehranu, za to postoji barem sedam odličnih razloga

Autor: Poslovni.hr , 27. svibanj 2023. u 09:41
Foto: Unsplash

Krastavci imaju glikemijski indeks 15, što ga čini namirnicom s relativno niskim brojem.

Dok hrskate krastavac u salati ili umočen u humus, postoje brojne zdravstvene dobrobiti povezane s jedenjem krastavaca kojih možda niste ni svjesni. Međutim, postoje i neke druge nuspojave na koje morate biti oprezniji, osobito ako imate bilo kakvih želučanih problema. Evo što trebate znati o krastavcima, piše Eatthis.

1. Mogli bi sniziti krvni tlak

Studija iz 2017. pokazala je smanjenje krvnog tlaka nakon pijenja vode od krastavca. Iako je veličina uzorka bila mala – samo 20 sudionika u dobi od 60 godina ili više s visokim krvnim tlakom – nalazi su bili vrlo dobri za krastavce. Sudionici su pili jedan krastavac izmiksan u vodi dva puta dnevno tijekom sedam dana. Studija je pokazala “značajan učinak” vode od krastavca na snižavanje krvnog tlaka u dobnoj skupini. Iako se krastavci tradicionalno ne uključuju u smoothieje, ovo bi mogao biti razlog da danas napravite smoothie od krastavca.

Foto: Unsplash

2. Mogu pomoći u prevenciji dijabetesa

Kada pokušavate izbjeći dijabetes, najbolje je početi fino podešavati svoju prehranu – izbjegavajte visoko prerađene ugljikohidrate, preskočite slatke napitke i ograničite crveno meso, prema Harvard Healthu. Uz te izbore, također je važno početi jesti više hrane s niskim glikemijskim indeksom (GI). GI je broj koji se dodjeljuje različitim namirnicama, u rasponu od nula do 100. Što je veći glikemijski indeks nekog broja, to će više porasti šećer u krvi osobe nakon što je pojede. Krastavci imaju glikemijski indeks 15, što ga čini namirnicom s relativno niskim brojem. Prema Nutrition Journalu, konzumiranje hrane s niskim GI može pomoći u smanjenju inzulinske rezistencije, što zauzvrat pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.

3. Bit ćete više hidrirani

Razmišljate o tome da nabavite bocu vode nositi je uz sebe stalno? Zaboravite na tu ideju jer sve što trebate da biste bili više hidrirani je grickati kriške krastavca. Prema istraživanju stanovništva Francuske i Velike Britanije koje je objavio Nutrients, krastavci se sastoje od više od 95% vode — što znači da osim hrskavog međuobroka, dobivate i hidrataciju.

“Oni mogu pomoći pridonijeti vašem ukupnom dnevnom unosu tekućine i održavati osjećaj hidratacije i optimalno funkcioniranje vašeg tijela”, kaže registrirana dijetetičarka i certificirana nutricionistica Kristin Gillespie.

4. Možete smršaviti

Brojni su putevi kojima se ljudi koji žele smršaviti kreću kada se radi o prilagodbama njihove prehrane. Jedan od koraka koji bi trebalo poduzeti jest dodavanje krastavaca, ne samo zato što pašu u raznim jelima, već i zato što su zdrava namirnica koja pomaže u mršavljenju.

U jednoj šalici krastavaca nalazi se samo 16 kalorija, što znači da namirnica ima nisku energetsku gustoću. Prema studiji Nutrients koja se fokusira na energetsku gustoću hrane, postoji veza između konzumiranja hrane niže energetske gustoće i gubitka težine.

Osim toga, zbog visokog udjela vode, krastavci su iznimno zasitni, a istovremeno niskokalorični, što ih čini odličnim međuobrokom za sve koji žele smršaviti. Osobito ako ih uparite sa zasitnim zdravim umakom, poput humusa ili guacamolea!

5. Izbjeći ćete probleme sa stolicom i zatvorom

Uz svu vodu i vlakna koja se nalaze u krastavcima, je li ikakvo čudo što oni pomažu u sprječavanju zatvora i problema sa stolicom? U studiji objavljenoj u Fitoterapija sa Sveučilišta Jadavapur, kaže se da sjemenke krastavca, kojih ima mnogo, pomažu u “sprječavanju zatvora”. Osim toga, prema studiji imaju “učinak hlađenja” na tijelo. I medicinski fakultet Sveučilišta Pennsylvania State preporučuje dodavanje krastavaca raznim jelima kako bi se ublažio zatvor.

Foto: Unsplash

6. Mogli biste imati plinove

Dok je pozitivna strana jedenja krastavaca to što možete izbjeći zatvor, loša strana je ta što krastavci također mogu rezultirati viškom plinova.

Prema UC Davisu, krastavci sadrže kukurbitacin, spoj koji se nalazi u drugom voću i povrću, uključujući bundevu, tikvicu i lubenicu. Kukurbitacin uzrokuje gorak okus koji se nalazi u krastavcima, a također je uzrok plinova i probavnih smetnji. Ovi neugodni simptomi mogu se pojaviti ako pojedete previše krastavaca odjednom.

7. Može spriječiti nadutost

Sa svojim visokim udjelom vode krastavci su nevjerojatni u održavanju hidratacije, ali također su izvrsni u uklanjanju viška vode, što znači da ćete izbjeći nadutost nakon jela krastavaca.

“Krastavci su bogati specifičnim hranjivim tvarima koje pomažu u uklanjanju zadržavanja vode, upale i naposljetku nadutosti”, kaže nutricionistica Lisa Richards, autorica knjige The Candida Diet.

Richards kaže da su dobri i za niz drugih želučanih problema. “Njihov sadržaj vlakana potiče dobro zdravlje crijeva i rad crijeva”, kaže Richards.

Komentirajte prvi

New Report

Close