VIDEO: Bonbon cure krše kodeks

Autor: Majda Žujo , 09. srpanj 2012. u 13:50

Iako se pitanje pristojnosti može tumačiti dosta subjektivno, pa tako i Bonbonova reklama, stručnjaci imaju jasno definiran stav


Nakon reklama iz kampanje “Zadovolji se sam”, u HT-ovoj mobilnoj mreži Bonbon opet su se odlučili za kontroverznu reklamu. Nedavno su se na televiziji i internetu tako počeli prikazivati reklamni spotovi iz kampanje “Budi otvoren za sve kombinacije” koji, smatraju stručnjaci, nisu baš u skladu s Kodeksom časti Hrvatskog udruženja društava za tržišno komuniciranje (HURA), jer šalju zbunjujuću poruku, posebice djeci. U toj reklami, djevojka iz konzervativne obitelji pred roditelje dovodi dečka, pa istovremeno još jednog, da bi na kraju dovela i djevojku. Spot koji se vrti na televiziji tu je dijelom cenzuriran, ali u dužoj verziji (koja se može pogledati samo na Youtube kanalu), dvije djevojke svoj susret začine i sočnim poljupcem.

Necenzurirano na mrežu
Iako bi takva, necenzurirana verzija reklame vjerojatno bila preliberalna za domaći televizijski eter u Bonbonu kažu da to nije bio razlog zašto se ona tamo ne emitira. “Dužu verziju spota smo stavili na naš YouTube kanal gdje inače stavljamo duže verzije svih naših spotova. Na televiziju nismo išli s dužom verzijom iz financijskih razloga”, tvrdi Ana Leko iz Bonbona dodajući kako bi, da financije dopuštaju, svi njihovi spotovi trajali najmanje minutu i pol. Naime, spot koji se vrti na TV-u traje tridesetak sekundi, dok je onaj na Youtubeu dvadesetak sekundi duži. Ipak, na pitanje smatraju li reklamu kontroverznom i jesu li njome htjeli podići prašinu u javnosti, ni nakon dva službena upita nismo dobili odgovor. Leko nam je tek poručila kako je cilj ove kampanje, kao i sa svim dosadašnjim, bio i ostao promovirati njihove usluge.Iako se pitanje etike i pristojnosti može tumačiti dosta subjektivno, pa tako i Bonbonova reklama, stručnjaci imaju jasno definiran stav. Predsjednik Suda časti HURA-e, Kamilo Antolović, istovremeno nam kaže kako norme Kodeksa ne bi dopustile emitiranje Bonbonove reklame, bez obzira u kojem se mediju emitirala, na televiziji ili internetu, jer su kriteriji uvijek isti.

Poštivanje kodeksa
“Koliko god mi smatrali da je u redu da djevojka u reklami ima dvojicu muškaraca i/ili djevojku, oglašavanje kao djelatnost snažno utječe na ponašanje pojedinca, a glede Kodeksa u Hrvatskoj ima posebnu društvenu zadaću u oblikovanju ponašanja u zajednici”, kaže Antolović.“Članak 2. Pristojnost kaže kako poruka ne bi trebala imati sadržaje koji narušavaju standarde pristojnosti”, poručuje predsjednik Suda časti HURA-e, dodajući kako je u slučaju Bonbonove reklame standard pristojnosti taj da netko ne može istovremeno imati dvije žene ili dva muškarca. Na naš upit jesu li svjesni da krše norme Kodeksa u Bonbonu su se pak opet odlučili oglušiti, ali su nam zato rekli kako su njihova ciljna skupina osobe od 22 do 35 godina koje su fakultetski obrazovane, zaposlene i natprosječno koriste internet, kako za informacije i daljnje učenje tako i za druženje na socijalnim mrežama i zabavu.Najnoviju Bonbon kampanju osmislio je tim agencije Publicis Zagreb, produkciju su radili Paktmedia Zagreb, a redatelj spota je Miša Terzić.

Kritika

Vrijeme emitiranja
“Poruka narušava odredbe Kodeksa tim više što se u odredbi 18. kaže kako djeca u poruci trebaju moći razlikovati sadržaje koji se tiču stvarnosti i mašte. U najmanju ruku, s osnova ovog članka, poruka se ne bi trebala emitirati u neprikladno vrijeme za djecu”, napominje predsjednik Suda časti HURA-e, Kamilo Antolović i dodaje da članak o pristojnosti kaže kako poruka ne bi trebala imati sadržaje koji narušavaju standarde pristojnosti”.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Užas i promiskuiteta…

drugim riječima: “HT promovira homoseksualnost”.. Zastarjeli netolerantni i ooćenito ogavni roditelji padajuće vilice bezumno razrogačili oči dok dvije đevojke egzibiciono “iskazuju ljubav” jedna prema drugoj.. nešto što se generalno smatra znakom lošeg odgoja, da se radi o bilo kome..

“muški” u spotu općenito su metroseksualnog tipa, i potsjećaju na vintage “akcijske” filmove ili svodnike iz 90-ih..

standardno postmodernistički, iako ne posebice vješto napravljeno..

New Report

Close