Uz ovo voće u svakodnevoj prehrani, smanjujete rizik od mnogih bolesti

Autor: Poslovni.hr , 28. svibanj 2022. u 12:08
Foto: Pixabay

Dostupno je cijele godine, a stručnjaci upozoravaju kako biste ga trebali uvrstiti u vašu prehranu

Limun, svima poznato žuto voće iz porodice agruma možete pronaći na policama i u vrtovima u bilo koje doba godine, a prednosti konzumiranja upravo ove namirnice su brojne. Iako mnogi od nas ne mogu zamisliti da zagrizu limun zbog njegovog iznimno kiselog okusa, stručnjaci upozoravaju kako biste ih trebali uvrstiti u vašu prehranu, piše Eatthis.

Naravno, to ne znači nužno da morate jesti kriške limuna kao što jedete naranče, već postoji hrpa drugih načina da ubacite limuna u svoju prehranu, kao što su voda s limunom, svježe cijeđena limunada ili pak recepti za jela s limunom.

Jačanje imuniteta

Prema Nutrients, vitamin C je esencijalni mikronutrijent koji pomaže u obrani i radu imunološkog sustava. Poznato je da je limun je izvor vitamina C, a upravo time pomaže vašem imunitetu.

Bubrežni kamenaci

“Limunska kiselina u limunu može utjecati na pH urina, čineći razvoj bubrežnih kamenaca manje vjerojatnim”, kaže doktorica Lauren Manaker.

Foto: Pixabay

Prema Harvard Healthu, raspravljalo se i o tome da limun sadrži citrat – sol u limunskoj kiselini koja se veže na kalcij i pomaže u blokiranju stvaranja kamenaca. Harvard Health napominje da studije pokazuju da ako pijete pola šalice koncentrata limunovog soka razrijeđenog u vodi svaki dan može povećati citrat u urinu i vjerojatno smanjiti rizik od bubrežnih kamenaca.

Bolji krvni tlak

Limun sadrži flavonoid zvan hesperidin — biljnu kemikaliju koja se inače nalazi u agrumima. Hesperidin može biti koristan za stanja krvnih žila kao što su hemoroidi, proširene vene i slaba cirkulacija. Uz to, pomaže u boljem funkcioniranju krvnih žila, pomaže u smanjenju upale i održavanju zdravog krvnog tlaka.

Erozija zubi

Iako ima puno prednosti, sok od limuna je vrlo kiseo i konzumacija velike količine može s vremenom uzrokovati promjene na zubnoj caklini jer ta kiselost može dovesti do erozije zuba.

Naime, erozija zubi je kemijski gubitak mineraliziranih zubnih tvari koji uzrokuje izlaganje kiselinama koje nisu dobivene iz oralnih bakterija, kao primjerice kiselina iz agruma. Ako osjećate zubobolju i bolove, posebno kada jedete, ili osjetljivost zuba, razmislite o promjeni navika u ishrani i piću.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close