Uz ove trikove uštedite struju u domaćinstvu

Autor: Poslovni.hr , 01. rujan 2022. u 11:36
Foto: Unsplash

Tročlana obitelj godišnje troši oko 11 posto električne energije na kuhanje, a postoji nekoliko trikova za uštedu energije u kuhinji.

Već duže vrijeme razmišljamo o električnoj energiji i uštedama, a s obzirom na situaciju u cijelom svijetu, nikome nije svejedno kad pomisli na zimu i grijanje, stoga ne bi bilo loše naučiti nekoliko malih trikova za uštedu. Tročlana obitelj godišnje troši oko 11 posto električne energije na kuhanje, ali postoji nekoliko trikova za uštedu energije u kuhinji, piše B92.

Treba kuhati u poklopljenoj posudi jer se tako štedi do 20% energije, također treba koristiti posude koje su veličinom razmjerne grijanoj površini kako bi se izbjegao gubitak od 20% energije. Kada voda proključa, jačinu grijanja posude treba smanjiti na najnižu moguću temperaturu pri kojoj će voda nastaviti ključati. Time se može uštedjeti i do 60% energije.

Najekonomičnije kuhanje obavlja se u ekspres loncu kojim se vrijeme kuhanja i utrošena električna energija smanjuju za dva do tri puta. Isključivanjem pećnice 10 minuta prije kraja pečenja može se uštedjeti do 20% energije. Prilikom korištenja pećnice, poželjno je što manje je otvarati jer se pri svakom otvaranju vrata pećnice izgubi 20% topline. Energija se može uštedjeti i tako da izaberete lonac i tavu čiji promjeri odgovaraju veličini kola. Promjer posuđa može čak biti i nešto veći.

Dodatno, novac i energija mogu se uštedjeti i ako se u lonac stavi samo potrebna količina vode jer to ubrzava proces zagrijavanja i tako smanjuje potrošnja vode i energije. Jaja i povrće mogu da se kuhati u samo 2 centimetra vode – drugim riječima, bez da su prekriveni vodom. Posljednji savjet je za ljubitelje tjestenine – stavite je u lonac dok je voda još hladna. Tako će tjestenina biti brže gotova.

Komentirajte prvi

New Report

Close