Uz ove trikove i korake uklonite tvrdokorne masnoće iz kuhinje

Autor: Poslovni.hr , 06. siječanj 2023. u 09:17
Foto: Unsplash

Ako ste ikada pokušali ukloniti masnoću od kuhanja s kuhinjskih površina, znate da to nije lako.

Postoje dva načina za rješavanje nereda u kuhinji: svakodnevno pospremanje – primjerice nakon kuhanja, jela ili prolijevanja – i zatim, vrsta dubinskog čišćenja koja je obično rezervirana za ljude koje želite impresionirati kada dolaze ili pokušavate dobiti sigurnosni polog prije preseljenja, piše Lifehacker.

Naravno, neki ljudi dubinsko čišćenje smatraju zadovoljavajućim, ali čak i za njih uklanjanje masnoće od kuhanja može biti izazov. Čak i s ispušnim ventilatorima i napama, one kapljice masnoće koje prekrivaju vaš štednjak dok nešto pržite, na kraju se pretvore u ljepljivi film koji se može nakupiti tijekom vremena, stvrdnjavajući se na radnim pločama, uređajima i zidovima. Ako ste ikada pokušali ukloniti masnoću od kuhanja s kuhinjskih površina, znate da to nije lako. U nastavku donosimo nekoliko tehnika i strategija koje će vam pomoći.

Kako očistiti masnoću od kuhanja

Kuhinjska masnoća može izgledati kao bilo koja druga prljavština na vašim ormarićima, radnim površinama ili zidovima, ali kada se pokušate uhvatiti u koštac s njom uobičajenom metodom čišćenja kuhinje – poput uobičajenog sredstva za čišćenje i spužve, krpe ili papirnatog ručnika – primijetit ćete da, uglavnom, ne popušta. Evo što treba učiniti.

Očistite površine svojim uobičajenim metodama

Kako biste stekli bolju predodžbu o razmjerima nereda s kojima se nosite, počnite s brzim brisanjem kuhinjskih površina, kao što biste to inače činili. Ideja je riješiti se svih mrlja i prljavštine koje se lako uklanjaju, tako da ostanu samo najtvrdokornije mrlje, a da znate na što usmjeriti svoju pozornost i masnoću na laktovima.

Foto: Unsplash

Procijenite nered i njegovu lokaciju

Sada kada znate gdje su mrlje od masnoće najgore, odaberite područje na kojem ćete prvo raditi i prikupite potrebne stvari za to. Na primjer, ako imate drvene ormare, mramorne radne ploče, obojene zidove i štednjak od nehrđajućeg čelika, ne možete ih čistiti na isti način, pa odvojite vrijeme da promijenite svoje metode čišćenja u skladu s tim i na temelju površine.

Baci se na posao

Ovisno o površini koju čistite i njezinoj lokaciji u vašoj kuhinji, pomoći će vam da imate razne alate i pribor za čišćenje. Govorimo o stvarima kao što su čiste krpe/krpe, spužve, četke za ribanje, čiste četkice za zube, štapići s vatom, jednokratni štapići (izvrsni su za guranje u kutove i pukotine) – budite kreativni, a trebat će vam i neka rješenja za čišćenje.

Kada imate sve što vam je potrebno, bacite se na posao. Ispiranje ili brisanje površina toplom ili vrućom vodom tijekom čišćenja može omekšati masnoću. Uđite u taj posao imajući na umu da će vam vjerojatno trebati malo vremena i strpljenja da probijete sve te slojeve masnoće.

Otopine za čišćenje

S obzirom da je uključena prostorija u kojoj kuhamo, pripremamo i jedemo hranu, neki će možda htjeti preskočiti komercijalne proizvode s jakim kemikalijama i napraviti vlastite odmašćivače. Samo imajte na umu da ove uradite sami verzije također sadrže jake sastojke koji mogu oštetiti razne površine, ali i vašu kožu. Evo nekoliko recepata koji će vam olakšati taj posao.

Foto: Unsplash

Sprej za odmašćivanje

Možete ga napraviti od alkoholnog octa, sode bikarbone i sapuna.

Limunska kiselina u spreju

Pomiješajte 2 žlice limunske kiseline u prahu s 1 šalicom vruće vode u praznoj (čistoj) boci s raspršivačem. Protresite dok se prašak ne otopi.

Sredstvo za uklanjanje mrlja

Pomiješajte sol i bijeli ocat dok ne nastane pasta, zatim nježno istrljajte mrlju mekom krpom ili četkicom za zube.

Komentirajte prvi

New Report

Close