Automoto svijet
jednostavan proces

Uštedite vrijeme i novac: 4 stvari koje svaki vozač mora znati sam napraviti na svom autu

Postoji nekoliko jednostavnih zahvata za koje se ne isplati ići mehaničaru i trošiti vrijeme i novac zato što ih možete sami napraviti.

Poslovni.hr
29. kolovoz 2021. u 12:26
Foto: pixabay

Automobili svakim danom postaju sve kompleksniji i teži za popravke te nitko ne očekuje od vas da samostalno popravite kvar na motoru. Međutim, postoji nekoliko jednostavnih zahvata za koje se ne isplati ići mehaničaru i trošiti vrijeme i novac zato što ih možete sami napraviti, a rizik da nešto dodatno pokvarite ili pokidate je minimalan, piše klik.hr

Zamjena gume

U autu biste uvijek trebali imati materijale potrebne za zamijeniti gumu – dizalicu, ključ i rezervnu gumu. Neki vozači umjesto rezervne gume u autu imaju pjenu kojom se guma može napuniti, no ova pjena je djelotvorna samo ako se radi o malom oštećenju gume. Ako ste gumom zahvatili rinzol i napravili veću rupu, u tom trenutku će vam pomoći jedino rezervna guma. Guma se mijenja na sljedeći način:

  1. prije podizanja auta, otpustite sve vijke pomoću ključa
  2. podignite automobil dizalicom toliko da se kotač podigne od tla. U knjižici automobila pogledajte gdje točno staviti dizalicu
  3. Skinite kotač i stavite zamjenski
  4. Nataknite vijke i zategnite ih, no ne do kraja, nego dovoljno da kotač stoji na svom mjestu
  5. Nakon što spustite automobil na tlo, ključem zategnite vijke što snažnije moguće

Na rezervnoj gumi ne možete voziti istom brzinom kao na normalnoj gumi – vozite sporije dok ne stavite novu, normalnu gumu.

Zamjena žarulje prednjih svjetala

Ovaj je proces različit na svim automobilima, a točne upute za vaš model možete naći u knjižici vozila.

Nove žaruljice, osim u specijaliziranim trgovinama, možete naći u većim supermarketima. Uzmite pokvarenu žaruljicu sa sobom u trgovinu radi usporedbe, da ne biste slučajno kupili pogrešnu.

Punjenje akumulatora

Akumulator bi se trebao puniti u određenim uvjetima izvađen iz auta, no ako se nađete u situaciji u kojoj ga morate napuniti na cesti, slijedite ove upute:

  1. Oba auta moraju biti isključena prije spajanja akumulatora
  2. Zatim spajate kleme za polove – crveni kabel je spajate na pozitivan (+) pol, a crni na negativan (-) pol. Prvo spojite pozitivne polove oba akumulatora crvenim kablom, a zatim spojite negativne polove crnim kablom.
  3. Neka se malo akumulator puni, zatim probajte upaliti auto. Ako se ne upali, pričekajte još malo
  4. Tek nakon što se auto upali, skinite kleme s akumulatora. Prvo skinite crni kabel s oba akumulatora, a zatim crveni

Zamjena brisača

Brisači najčešće imaju neki vrlo jednostavan mehanizam za skidanje. Jednostavno definirajte kakve brisače imate i kupite takve iste.

New Report

Close