Mnoga hrana i pića koriste umjetne zaslađivače kao što su Equal i Splenda kako bi postigli okus koji potrošači obožavaju, bez kalorija. Ako volite dijetalne gazirane napitke ili ste zaljubljenik u pakirane slatkiše koji se reklamiraju kao dijetalni ili bez šećera, velike su šanse da konzumirate više zamjena za šećer nego što mislite. I to bi moglo biti nešto o čemu biste trebali razmisliti sljedeći put kada budete išli u kupnju namirnica, jer je nova studija otkrila vezu između umjetnih zaslađivača i povećanog rizika od srčanih bolesti i moždanog udara, piše Eatthis.
U studiji, objavljenoj u The BMJ, istraživači su pogledali rezultate 103.388 odraslih Francuza koji su bili dio kohorte NutriNet-Sante u kojoj je 37,1% sudionika izjavilo da su konzumirali hranu i pića koji sadrže umjetna zaslađivača. U prosjeku su navodno konzumirali 42,46 miligrama umjetnih zaslađivača svaki dan, što je otprilike isto kao i paketić stolnog zaslađivača. Istraživači su otkrili da su se konzumirali različiti umjetni zaslađivači, ali čini se da je većina bila aspartam, koji je činio 58% ukupnog unosa umjetnih zaslađivača koji su prijavljeni; acesulfam kalij, koji je činio 29%; i sukraloza koja je činila 10%.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu