Ulje na kojem ste pržili hranu, moguće je iskoristiti ponovo, a evo i kako

Autor: Poslovni.hr , 14. lipanj 2023. u 11:40
Foto: Pixabay

Postoji i jednostavan način za odrediti kad je pravi trenutak za zamijeniti ulje.

Ulje je neophodna namirnica u kuhinji, no nažalost, njegova cijena baš i nije jeftina. Upravo iz tog razloga, nije loše znati kako sačuvati ulje nakon što ste s njim već pekli. Naime, ako niste znali, ulje koje ste prethodno koristili za prženje i pečenje moguće je ponovo upotrijebiti. ali trebali biste obratiti pažnju na to kako ga pravilno sačuvati sljedeće upotrebe, piše Tasting Table, a prenosi Večernji. 

Kada završite s prženjem, pustite da se ulje ohladi. Kada dosegne sigurnu temperaturu, odvojite komadiće hrane koji su ostali u njemu. Zatim postavite fino cjedilo ili gazu preko posude u kojoj ga namjeravate pohraniti i procijedite ulje. Budite oprezni prilikom ulijevanja, jer na dnu friteze mogu biti veći komadi otpadaka. Odbacite ih zasebno.

Nakon toga, čuvajte ulje u zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu. Ne postoji službeno pravilo o tome koliko puta možete ponovno upotrijebiti ulje; međutim, pokvarit će se što ga više koristite, a to onda neće biti ni ukusno, a niti sigurno. Ako je zamućeno, ima čudan miris ili se na njemu stvorio sloj filma, vrijeme je da ga zamijenite novim uljem.

Također, postoji jednostavan način za odrediti kad je pravi trenutak za zamijeniti ulje. Naime, dok pržite, pazite da se ulje ne dimi jer to je znak da su se u njemu počeli stvarati štetni spojevi.

Komentirajte prvi

New Report

Close