Zajedničkim bi snagama Infobip Shift i Netokracija potencijalno mogli konkurirati mnogima

Autor: Josipa Ban , 28. srpanj 2022. u 22:00
Mogućnost akvizicije počela se nazirati u travnju 2021. kada je Infobip preuzeo međunarodnu developersku konferenciju Shift/M. Poje

Infobip u poslu s Netokracijom, etabliranim poslovno-tehnološkim portalom.

Nije novost da uspješni poduzetnici kupuju medije. Poput Jeffa Bezosa, osnivača i vlasnika Amazona koji je 2013. godine kupio The Washington Post, američke novine koje su u tom trenutku bile u financijskim problemima.

Medij u svom vlasništvu, doduše društveni, zaželio je, pa se počeo premišljati, i drugi tehnološki milijarder – Elon Musk. Dok čekamo rasplet te priče, i na domaćoj sceni svjedočimo kako tehnološka kompanija preuzima medij.

Za iznos koji ostaje poslovna tajna vodnjanski je Infobip kupio poznati i dobro etabliran poslovno-tehnološki portal Netokraciju, koji je doduše prošlu godinu završio s gubitkom od 144 tisuća kuna.

Jači ulaz u developersku zajednicu
Urednička politika, uvjeravaju iz Infobipa i Netokracije, ostaje neovisna, a kupnjom i jedni i drugi dobivaju novi vjetar u leđa. Jedna od najuspješnijih domaćih softverskih kompanija i prvi jednorog u Hrvatskoj, tako će dobiti novi i jači ulaz u developersku zajednicu, a Netokracija mogućnost širenja na nova tržišta.

Mogućnost ovog preuzimanja počela se nadzirati kada je Infobip, u travnju 2021., preuzeo međunarodnu developersku konferenciju Shift. Ivan Burazin, osnivač i direktor Shifta, tada je preuzeo palicu nad Infobipovim odjelom za developersko iskustvo te je priču odlučio odvesti i korak dalje.

“Imao sam želju još jače pozicionirati Infobip kao developer-centričnu kompaniju, što je osim konferencijskih sadržaja, zahtijevalo i sadržaj za developere u obliku članaka, vodiča, vijesti, podcastova i slično.

Brezan Brkan

Veseli testiranje formata koje nismo imali prilike toliko koristiti u Hrvatskoj i regiji - dokumentarističkih YouTube formata ili pak DevTwitter zajednice.

Brzo smo uvidjeli da je Netokracijin tim, uz znanje i iskustvo koje imaju, prirodan fit odjelu za developersko iskustvo, ali i Infobip generalno”, ističe Burazin, član Uprave za developersko iskustvo Infobipa.

Dodaje da je cilj ove akvizicije dodatno osnažiti developersku zajednicu, odnosno zajednicu programera i svih koji rade na razvoju softvera, pružajući joj vrhunski sadržaj. Jednako je važan cilj, nastavlja, “dodatno podići vrijednost IT-a u društvu”. Pritom njihove ambicije sežu dalje od državnih granica.

“Infobip Shift i Netokracija zajedničkim će se snagama probijati na nova tržišta i još snažnije predstavljati i pratiti razvoj ovdašnjeg tehnološkog, startup i developerskog ekosustava. Također, akvizicija Netokracije prvi je od mnogih poteza u našem procesu jačanja odnosa s developerima diljem svijeta”, kaže Burazin.

Jasno je dakle, da će u vlasništvu kompanije koja se neprestano širi po cijelom svijetu (ovih su dana kupili i američku kompaniju Peerless Network, pružatelja usluge telefonije putem interneta (VoIP), Netokracija dobiti veliki potencijal širenja.

“Globalno nećemo raditi copy-paste Netokracije, nego ćemo sadržaju – blogovima, podcastovima, videima – morati pristupiti na drugačiji način.

Osobno me najviše veseli testiranje formata koje nismo imali prilike toliko koristiti u Hrvatskoj i regiji, primjerice dokumentarističkih YouTube formata ili pak DevTwitter zajednice na društvenoj mreži Twitter, a kod nas još nisu toliko popularni niti praćeni”, otkriva Ivan Brezak Brkan, osnivač Netokracije koji akvizicijom postaje Infobipov Direktor za developerski sadržaj.

Ivan Burazin član je Uprave za developersko iskustvo Infobipa, a Ivan Brezak Brkan osnivač Netokracije/Luka Travas

Neovisno uredništvo
Infobipovim preuzimanjem stvari se organizacijski mijenjaju za Netokraciju te njezina dvanaesteročlana ekipa postaje dio Infobipovog odjela za developerskog iskustvo.

Brezak Brkan će uz Tenu Šojer Keser voditi tim kojem će u fokusu biti kreiranje raznog sadržaja za developersku publiku.

“Netokracija će u sklopu Infobip Grupe nastaviti djelovati kroz neovisno uredništvo pod uredničkim vodstvom Mije Biberović”, ističe Brezak Brkan.

A vlasništvom nad medijem koji prati startup i tehnološku scenu te konferencijom namijenjenoj developerima Infobip ima dva jasna cilja, objašnjava član Uprave Infobipovog odjela za developersko iskustvo.

Prvi je širenje Netokracije u regiji i po svijetu kako bi zajednički, Infobip Shift i Netokracija, “postali globalno prepoznatljivo središte za developere”.

“Drugi je cilj osnažiti Infobipov odjel za developersko iskustvo kojeg vodim. Odjel ima ogroman potencijal, ali je i vrlo kompleksan. Naime, naš tim razvija niz stvari, od Software Development Kitova (nazvani SDKs), dokumentacije, testnih aplikacija pa sve do organizacija konferencija poput Infobip Shifta, meetupova, predstavljanja Infobipa na drugim konferencijama diljem svijeta, pa do ovog recentnog – kreiranja developerskog sadržaja. I upravo tu sad nastupamo osnaženi Netokracijinim timom”, ističe Burazin.

Zajedničkim bi snagama tako Infobip Shift i Netokracija potencijalno mogli konkurirati mnogima. Primjerice TechCrunchu ili TNW-u i Slush-u. Riječ je, u prvom primjeru, objašnjava Burazin, o tehnološkom mediju koji je krenuo u svoje serije tech konferencije “TechCrunch Disrupt”. U druga je dva primjera pak riječ o dvije tech konferencije koje su postale i medijski igrači.

“Sjajna je stvar što tu ne moramo početi od nule, već u našem slučaju imamo dva izgrađena brenda poput Infobip Shifta i Netokracije koji će sada zajednički nastupati na međunarodnom tržištu”, zaključuje Burazin.

Komentirajte prvi

New Report

Close