Uhićen Fahrudin Radončić, osnivač Dnevnog avaza

Autor: Saša Paparella , 26. siječanj 2016. u 22:00
Fahrudin Radončić/Zvonimir Čorić/Večernji list

Napad na medije ili obračun s kriminalom?

Postupajući po nalogu Tužiteljstva BiH, djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su Fahrudina Radončića, nekadašnjeg novinara i ministra a sada vlasnika Avaza, najveće novinske kuće u BiH i donedavnog ministra. Policija je upala u i u redakciju Dnevnog avaza, što su novinari tog, najčitanijeg lista u BiH, u svom priopćenju nazvali "brutalnim pritiskom na slobodu medija i pokušaj zastrašivanja, s obzirom na to da su u redakciji pored inspektora upali i specijalci SIPA-e s dugim cijevima".  

Radončić, koji vrijednost svoje korporacije Avaz procjenjuje na 250 milijuna eura, karijeru je započeo kao  dopisnik zagrebačkog tjednika Danas. Kad je u Bosni počeo rat,  postaje glasnogovornik Sefera Halilovića, načelnika Generalštaba Armije BiH. U opkoljenom Sarajevu 1993. pokreće  mjesečnik Bošnjački avaz koji je, preimenovan u Dnevni avaz, postao najprodavanijom dnevnom novinom u BiH. Zarađeno novac prebacuje u građevinski sektor, pa je 2000. sagradio današnje sjedište bosanske podružnice Hypo banke a 2004.otvara Radon Plazu, hotel s pet zvjezdica.

Vrhunac graditeljske karijere bio je gradnja Avaz Twist Towera, nebode sa  40 katova dovršio je 2009. i tamo smjestio svoj koncern a iste je godine osnovao stranku, Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine. Bio je član Vlade zapamćen po tome što je, kao ministar sigurnosti, 2014. podržao žestoke demonstracije nezadovoljnih građana. Posljednjih je godina Radončić javno istupao protiv radikalnog islamizma, no oponenti ga prozivaju zbog veze s pojedinim mafijašima, a zbog čega je sada i uhićen.

Radončić je bio je u otvorenom uskobu s nekoliko drugih bosanskih izdavača. Muju Selimovića, vlasnika Sarajevske pivovare, dnevnog lista Oslobođenje i tjednika Dani preko svog Dnevnog avaza je prozivao zbog navodnog kriminala u privatizaciji. Obračunavao se i sa Senadom Avdićem iz Slobodne Bosne, koji mu nije ostao dužan pa je napisao da je "Avaz od samog početka jedna kriminogena medijska činjenica, pokrenuta sumnjivim novcem. Avaz je vrh mafije a Radončić uživa plodove potpunog bezakonja u državi". Funkcioniraju li u BiH zakoni uskoro ćemo vidjeti baš na primjeru Radončića. 

Komentirajte prvi

New Report

Close