Udomiteljstvo nije posao, nego poziv kojeg zajednica treba podržati

Autor: PD VL native tim , 11. prosinac 2020. u 10:00
Promocija udomiteljstva u sklopu kampanje "Svako dijete treba obitelj"

Donacijom Zaklade Novo sutra osigurane su 23 vozačke dozvole, kojima je cilj djecu iz udomiteljskih obitelji učiniti konkurentnima na tržištu rada i omogućiti im lakše zaposlenje kada se tamo nađu.

’’Udomljavanje nije posao, to je poziv”, na samom početku istaknula je predsjednica Udruge udomitelja DAMDOM iz Rijeke i dopredsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece Claudia Juranić. Udomitelj je udomitelj 24 sata, 7 dana u tjednu, svaki dan u mjesecu i godini…bez slobodnog dana, bez godišnjeg odmora i bez obzira na zdravstveno stanje. Udomiteljstvo je, možemo zaključiti, način života.

Udomitelji dobiju 2000 kuna opskrbnine za svako dijete, a njihova djeca mjesečno dobiju tek 100 kuna džeparca. Dnevno je to 3,33 kune, a u tim okolnostima prostora za uštedu nema. Najveći problem nastupa onda kada napuste udomiteljske obitelji. Upravo u tom smjeru podršku radu udomitelja donacijom za polaganje vozačkog ispita dala je i Zaklada Novo sutra, a kako ističe Juranić, tu donaciju jedna generacija djece itekako će pamtiti. Zakladu Novo sutra osnovao je gospodin Pavao Vujnovac, vlasnik i predsjednik Uprave Energia naturalis grupe i PPD-a. Svojom donacijom osiguralI su čak 23 vozačke dozvole B kategorije za djecu koja izlaze iz udomiteljske skrbi. Cilj projekta ”Trebam B” bio je djecu iz udomiteljskih obitelji učiniti konkurentnima na tržištu rada i omogućiti im lakše zaposlenje kada se tamo nađu.

Primjer dobre prakse

Koliko je udomiteljstvo važan poziv u zajednici i da ga treba podržavati, govori i to da prije 15 godina Primorsko-goranska županija nije imala udomitelje, a 2006. na njihovom području postojalo je 5 udomiteljskih obitelji koje se nisu međusobno poznavale. Međutim, s vremenom se pokazalo važnim razmjenjivati iskustva, podržavati se i pomagati u toj misiji. Tako se prije 10 godina rodila ideja o osnivanju udruge DAMDOM u Rijeci.

Jedina su takva udruga u svojoj županiji i primjer dobre prakse, a trenutno okupljaju 30-ak udomiteljskih obitelji. Naglasak u radu udruge je na zajedništvu te svoja iskustva razmjenjuju na mjesečnim sastancima, koje su u vrijeme pandemije prebacili u virtualno okruženje. U tu svrhu otvoren je i novi prostor za udomitelje.

”U lipnju je započeo naš novi projekt koji financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kojim smo osigurali sredstva za otvaranje i održavanje novog Ureda za udomitelje. Imamo prekrasan ured, jednu zaposlenu administratoricu, prostor gdje se udomitelji mogu okupljati ali i gdje mogu dovoditi djecu na kontakte s biološkim roditeljima. Nažalost, još uvijek ga ne koristimo u potpunosti radi epidemioloških mjera. Čekamo da sve to prođe pa da prodišemo punim plućima”, rekla je predsjednica DAMDOM-a Claudia Juranić.

Važnost podrške

Kada je riječ o financiranju, financiraju se od projekta do projekta, a u svojem radu naglasak stavljaju i na partnerstvo. Kako ističu iz Udruge, postoje problemi koje ne mogu sami riješiti, a tu u fokus dolaze upravo ljudi koji su s njima povezani. Riječi hvale imaju za socijalnu radnicu Saru Kosić, psihologicu Hanu Rižovski Delogu i ravnatelja Nikicu Sečena iz Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor. S njima već 10-ak godina organiziraju supervizijske susrete za sve udomitelje.

”To znači da imamo grupe po 8-10 članova, sastajemo se jednom mjesečno i provodimo tri i pol sata s našim supervizorom u povjerljivim razgovorima. To je mjesto gdje možemo istresti sve, baš sve. Odnosi između nas i djece, udomljene i biološke, partnerski odnosi, strahovi, strepnje, radosti, tajne…sve ono o čemu ne pričamo. To je prava podrška. To bi trebali imati svi udomitelji u Hrvatskoj. Nažalost, nemaju”, dodala je Juranić.

DAMDOM, s obzirom na to da postoje tek 10 godina, imat će uskoro prvu generaciju djece koja će izaći iz udomiteljskih obitelji. Ponosni su na njihove uspjehe, a veza koju su stvorili će, vjeruju, trajati zauvijek.

”Oni su pustili korijenje tu u našim obiteljima. Korijenje ih jača i daje im snagu da razviju svoju krošnju. Jednako kao i biološka djeca, kreću u život ali uvijek znaju gdje ih čeka zagrljaj i ruka koja će ih pomilovati baš kao kad su bili maleni i slabi”, zaključila je predsjednica udruge DAMDOM i dopredsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece Claudia Juranić.

New Report

Close