Prvi tematski program počeo je ovaj tjedan, riječ je o tjednu toskanske kuhinje u Zagrebu. koji traje do 31. siječnja. U restoranu Ribarski brevijar ugostili su vrhunskog toskanskog šefa Marka Sassoa, inače poznatog kao vlasnika restorana na Velom Lošinju pod imenom Bora Bar, Trattoria & Tartuferia. Naš poznati gurman i nautičar Radovan Marčić opisuje Marka kao vrhunskog šefa, rođenog Toskanaca, inače velikog ljubitelja gljiva, posebice tartufa (od kojih kreira senzacije koje se moraju kušati!), potkovanog dugogodišnjim iskustvom koje je stekao, što u svojoj domovini, što radeći 20 godina diljem Amerike. Njegov restoran u New Jerseyu pod imenom Tartuferia restaurant dobiva i prestižnu recenziju u Zagatu, najutjecajnijem gastronomskom vodiču, a njegovi “Ricotta gnochi s tartufima” proglašeni su 2003. godine najboljom tjesteninom u New Jerseyu. Spletom životnih okolnosti seli na Veli Lošinj gdje otkriva okuse i mirise djetinjstva te počinje uzbudljivu talijansko-hrvatsku gastronomsku priču. Tijekom tjedna toskanske kuhinje u Zagrebu, u Ribarskom brevijaru moći ćete kušati juhu od bundeve s kozicama, riccota njoke s tartufima, domaće branzino raviole u umaku od škampa, file brancina s tartufima i tikvicama, odrezak od tune, tagliatu toscana i tortu od riccote.
Toskanski gastronomi
Toskana, regija u središnjoj Italiji, često se naziva najljepšim dijelom Italije. Toskana je rodno mjesto talijanske renesanse i njezine umjetničke baštine. Nadaleko je poznata po svojim vinima od kojih su najpoznatiji Chianti, Morellino di Scansano i Brunello di Montalcino. Ima i 120 zaštićenih prirodnih područja te poznate turističke destinacije Firenzu, Sienu, Pisu, Luccu, područja Lunigiana i Garfagnana te otok Elbu. Od srednjovjekovnog doba do danas toskanski gastronomi usko su povezani s poljoprivredom regije: masline, vinogradi, povrće, od graška do poriluka… Varijacije boja, od zelenila kelja preko bjeline graha do tamno smeđeg već zaboravljenog brašna od kestena, uz note bijelih tartufa… Divlje šparoge, maslinovo ulje i velik toskanski T-bone odrezak s roštilja na drveni ugljen, serviran polupečen…! Toskanski kuhari uživaju u čuvanju tradicionalne jednostavnosti svoje kuhinje. Budući da se većina jela oslanja na dostupne svježe sastojke, oni su jedinstveni za određena područja i mjesta u regiji. Tako će, primjerice, mesni umaci imati osobit okus ovisno o crnom vinu koje se koristi u raguu. U pokrajini Chianti vino Chianti je omiljeni dodatak, dok se Vino Nobile, s karakterističnim mirisom, koristi u umacima oko regije Montepulciano. Tipična tjestenina koju će vam poslužiti u gradu Lucca je četvrtastog oblika i naziva se tacconi, a sljubljuje se s bogatim umakom od divljači, dok se pappardelle, omiljene u Empoliju i Pisi, poslužuju sa žutom paprikom “alla pisana” i bogatim umakom od guščje jetre ukrašene kaduljom. Najvećim dijelom toskansku kuhinju čine zapravo jednostavna seljačka jela, ali s jednostavnošću se ne gubi veličanstvenost mirisa i okusa. Toskanska kuhinja može biti pogodna u svakoj prilici, kako za brzu kućnu upotrebu tako i za vrhunske restorane.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu