Psiholozi otkrivaju: Uz ovih pet savjeta zadržite zdrav razum tijekom blagdana

Autor: Poslovni.hr , 24. prosinac 2022. u 09:47
Foto: Unsplash

Imamo savjete kako ostati smiren tijekom blagdana—pa čak i uživati u njima.

Ovo je najljepše doba godine—osim onda kad nije. Iako praznici mogu biti čarobno vrijeme, sa svjetlucavim svjetlima kamo god pogledate i uzbuđenjem okupljanja s prijateljima, obitelji i suradnicima također se može činiti kaotičnim, piše Bestlofeonline.

Prema Američkoj udruzi psihologa, 44 posto žena i 31 posto muškaraca osjeća povećanje razine stresa oko blagdana. Zamolili smo Laurie Poole, MS, terapeutkinju i licenciranu profesionalnu savjetnicu Montfort grupe u Dallasu da podijeli neke uvide o blagdanskom stresu i kako njime upravljati. Čitajte dalje za njezine savjete o tome kako ostati smiren tijekom blagdana—pa čak i uživati u njima.

1. Neka sve bude što jednostavnije

Ako imate crtu perfekcionizma u sebi, praznici će to sigurno pokazati. “Uobičajeni blagdanski stres za mnoge je pokušavanje da ispuniti očekivanja za koja mislite da će sve usrećiti, bilo da se radi o besprijekorno uređenom domu, lijepo postavljenim blagdanskim stolovima ili savršeno zamotanim darovima”, kaže Poole, koji objašnjava da ako se malo odmaknete od savršenstva vaša će blagdanska sezona biti veselija.

Foto: Pixabay

“Mi nismo Martha Stewart! I ono čega se prijatelji i obitelj na kraju sjećaju je kako su se osjećali tijekom slavlja. Zato je najbolje biti jednostavan, tražiti druge da se uključe i ne stavljati prevelik pritisak i količine posla na sebe”, kaže ona.

2. Prepustite se i opustite

“Još jedan blagdanski stres je biti s obitelji”, kaže Poole. “Možda se radujemo što ćemo biti s rodbinom – iako se neki toga mogu bojati – ali iščekivanje svega toga može biti stresno”, smatra Poole.

Poole ima nekoliko rješenja za ublažavanje stresa izazvanog obiteljskim susretima.

“Stvorite uspomene kroz nova iskustva u kojima svi mogu uživati. Ili se jednostavno opustite i uživajte u svemu sto se događa bez forsiranja i planiranja. Ne zaboravite duboko udahnuti ako osjetite da napetost raste ili čak ići u brzu šetnju, a ako je potrebno kada boravite s obitelji skaratite boravak ako stvari krenu naopako”, predlaže ona.

Foto: Pixabay

3. Dajte svom novčaniku vremena da odmori

Za mnoge od nas otvaranje izvoda kreditne kartice u siječnju još je stresnije od navigacije i stresa na blagdanskim okupljanjima. “Financije su još jedno područje koje može biti veliki izvor stresa tijekom blagdana. Prekomjerno trošenje i gomilanje dugova na kreditnoj kartici često dolazi iz straha da ćete razočarati druge, a ipak to na kraju platite i to doslovno u mjesecima koji dolaze”, kaže Poole.

Predlaže da isprobate nešto drugo osim tradicionalnog darivanja.

“Za mnoge od nas nema ništa bolje nego da im date nešto što ste sami napravili i nešto na što ste utrošili svoje vrijeme. Također možete pokušati postaviti ograničenja potrošnje za cijelu obitelj ili stvoriti izazov u kojem ćete izrađivati darove jedni drugima. Uz malo kreativnosti, postoji mnogo načina da voljenima date do znanja da mislite na njih, a da pritom ne dovedete u pitanje sebe”, kaže Poole.

4. Pazite na unos alkohola

Kad blagdanski pritisak raste, primamljivo je natočiti si čašicu žestice (ili tri), utopiti svoju tugu u boci vina ili stresno pojesti cijeli pladanj kolačića. Ali ova strategija će se vjerojatno izjaloviti, kaže Poole.

“Blagdanski stres može se pogoršati mamurlukom od alkohola i hrane. Uz to, kada se opustite i popijete malo više pada i vaša ljubaznost i dobra volja što može dovesti i do svađa. Umjerenost je ključna kako biste se probudili osjećajući se dobro i da pritom ne žalite ni za čim što je rečeno prethodne noći”, upozorava Poole.

Foto: Unsplash

5. Recite “ne” kada vam je potreban odmor

Ako ste ikada imali posla s djetetom koje ima napad bijesa, znate da time-out može učiniti čuda. Stoga sljedeći put kad osjetite da se bliži nuklearni kolaps, pokušajte si priuštiti odmor. “Uz toliko toga planiranog i očekivanog tijekom praznika, pristati na pozive, zahtjeve i druženje može biti stresno. Pokušaj sebi postaviti granice, i reci ne kad ti je glava i srce nisu usklađeni”, kaže Poole.

Ne štedite ni na snu, kaže ona – čak i ako imate hrpu darova za zamotati i planirati jelovnik za blagdansku večeru. “Potrudite se da se i odmorite. Poslijepodnevno drijemanje ili kratak odmor mogu uvelike pomoći tijekom užurbanog blagdanskog perioda”, dodaje Poole.

Komentirajte prvi

New Report

Close