Svijet digitalnog skupljanja sličica stigao i u Hrvatsku

Autor: Darko Bičak , 25. kolovoz 2022. u 22:00
Hrvatska nogometna liga ovim je poslom ušla u društvo svjetskih natjecanja poput Bundeslige, Serije A ili američkog MLB-a/PD

Supersport Hrvatska nogometna liga postala 13. u portfelju Sorarea, globalne mreže sportskog kolekcionarstva s više od dva milijuna korisnika u svijetu.

Pred nama je Svjetsko prvenstvo u nogometu koje će se prvi put u povijesti tog natjecanja održati u studenom i prosincu u Kataru. Mjeseci iščekivanja najvećeg globalnog sportskog eventa tradicionalno su obilježeni kolekcionarskim groznicama, mali zaljubljenici u nogomet, ali i brojni odrasli, mahnito skupljaju i mijenjaju sličice nogometnih zvijezda te ih lijepe u svoje albume.

Barem je tako bilo proteklih desestljeća. Ali, svjedoci smo kako se društvo sve više digitalizira, pa niti kolekcionari i njihova omiljena zabava više nisu izuzetak.

Iako se fizičke sličice, kupljene na kioscima ili trgovinama, i dalje u manjoj mjeri lijepe u albume, sve se snažnije razvija i širi i digitalni model ovog fenomena sve zastupljenijeg, a sve je zastupljeniji i u Hrvatskoj. Radi se o digitalnoj imovini, tzv. NFT (non-fungible tokens) koja djeluje kao sigurna dokumentacija o vlasništvu i može biti vrijedno ulaganje za kolekcionare.

Dio tog svijeta ovog je tjedna postala i SuperSport Hrvatska nogometna liga u Sorareovoj igri od sezone 2022./23. postavši tako 13. nogometna liga koja ulazi u partnerski odnos sa Sorareom pridružujući se velikim ligama poput talijanske Serie A, španjolske Primere, Bundeslige, američkog MLB-a… Među amabasadorima igre su i svjetske zvijezde poput Kyliana Mbappea, Gerarda Piquea, Serene Williams…

Nogometni albumi samo su djelić tog globalno rasprostranjenog sustava, a spominjemo ga jer upravo u tom segmentu i Hrvatska ima što za reći…

Svaki pixsel ručno namješten
Tradicija skupljanja sličica nogometaša, sjetimo se samo razgrabljenog albuma Italija ’90, itekako je bogata, a hrvatski digitalni entuzijasti napravili su sada projekt skupljanja NFT sličica nogometaša pod imenom soccersuperstars.eth.link. Prvi je to ozbiljniji hrvatski NFT projekt, a iza njega stoje Marko Blažeković i Bojan Andrić.

Nogometna zvijezda Gerard Pique promotor je Sorarea/PD

U razgovoru za Poslovni dnevnik Blažeković je otkrio kako je prije pola godine taj dvojac, inače nogometni fanovi od djetinjstva, odlučio napraviti NFT kolekciju koja podsjeća na osamdesete i devedesete godine prošloga stoljeća.

“Kolekcija nisu sličice kao u offline svijetu, već se radi o pixel artu koji predstavlja igrače sa Svjetskog nogometnog prvenstva 1990. u Italiji. Cijeli projekt je na blockchainu, čak i domena. Ono što je zanimljivo jest da bi projekt trebao biti samodostatan na blockchainu, odnosno trebao bi tamo biti zauvijek. Sve je decentralizirano i jednom kada napusti naše ruke, odnosno naš digitalni novčanik, u rukama je zajednice i oni dalje rade što god žele s tim NFT-ovima”, pojašnjava Blažeković.

U kolekciju je uloženo puno truda jer je svaki igrač crtan rukom, odnosno svaki pixel je ručno namješten kako bi što bolje prikazivao igrače tog vremena.

“S uspjehom prve kolekcije radit ćemo drugu, pa treću i tako sve dok ne pokrijemo sva Svjetska prvenstva u nogometu, od prvog do zadnjeg”, otkriva Blažeković. Projekt će time prerasti u skupinu kolekcija s ukupno oko 10.000 NFT-ova.

280

partnerskih sportskih organizacija u svijetu ima Sorare

Potencijalno milijunski posao
Da ovo nije igra nekih entuzijasta nego potencijalno milijunski posao, pokazuje primjer da se NFT-ovima trguje. Molba za posao Steve Jobsa prodana je za 23.000 dolara, prvi tvit u povijesti koji je poslao Jack Dorsey za 1,9 milijuna dolara, zbirka od 10 pjesama glazbenice Grimes, djevojke Elona Muska, za 5,8 milijuna dolara.

Do sada najvišu cijenu postigao je NFT pod nazivom “5000 Days” digitalnog umjetnika Mikea Winkelmana, poznatijeg pod nadimkom Beeple. Njegov kolaž od 5000 digitalnih fotografija prodan je u ožujku na aukciji poznate londonske kuće Christie’s za vrtoglavih 69 milijuna dolara.

To je ujedno bila prva aukcija digitalnog djela u Christie’su, kući s tradicijom od 255 godina koja je tijekom svog postojanja prodala neke od najslavnijih slika u povijesti, poput jedinog poznatog portreta Williama Shakespearea ili posljednje otkrivene slike Leonarda da Vincija. Prema tvrdnji Christie’sa, Beeple je time postao jedan od trojice najvrednijih živućih likovnih umjetnika na svijetu.

Pomama za NFT-ovima pomalo sliči na najsvjetlije dane bitcoina 2017. i 2018., kada se o toj kriptovaluti govorilo na svakom koraku. Iako NFT platforme nisu izravno povezane s burzama kriptovaluta, imaju istu logiku, a i plaćanje na njima se uglavnom odvija putem kriptovaluta, etheriuma najčešće.

Komentirajte prvi

New Report

Close