Svaki dan trčao je kilometre do škole, a danas ostvaruje uspjehe na ultramaratonima i vodi HEP Running Team

Autor: PD VL native tim , 24. rujan 2020. u 08:07
HEP Running Team u Rijeci

Zdravko Jadrijev je već dobro poznato ime u sportskom i maratonskom svijetu, a nas je zanimalo kada se i kako rodila ljubav prema aktivnosti, trčanju i zdravom životu.

Kao društveno odgovorna kompanija, Hrvatska elektroprivreda (HEP) već godinama prepoznaje i podupire uspjeh hrvatskih sportašica i sportaša kroz različite kampanje i projekte, dok istovremeno prate niz nacionalnih sportskih saveza. No ne prepoznaju samo uspjeh i trud hrvatskih sportaša već i unutar svoje tvrtke, i to poticanjem zdravog života i podrškom zaposlenicima koji se aktivno bave sportom. Potvrđuje to HEP-ovac Zdravko Jadrijev, zaposlenik Elektrodalmacije Split i jedan od najpoznatijih hrvatskih ultramaratonaca, koji je 2017. osnovao Udrugu za rekreaciju i trčanje HEP Running Team, s ciljem druženja, zajedničkog nastupa na utrkama te promicanja sporta i zdravog načina življenja. U HEP-u radi više od dva desetljeća, no danas ga svi prepoznaju kao sportaša, javljaju mu se za savjete i različite načine treniranja. Iako mu to s jedne strane imponira, ipak priznaje da mu smeta što je zbog sportskog dijela u drugi plan pao njegov stručni i poslovni doprinos.

Zbog stresa i povišenog tlaka krenuo je s promjenama

Zdravko Jadrijev je već dobro poznato ime u sportskom i maratonskom svijetu, a nas je zanimalo kada se i kako rodila ljubav prema aktivnosti, trčanju i zdravom životu. Sklonost dugom trčanju je, kaže, nastala još u djetinjstvu jer je svakodnevno iz Poljane na otoku Ugljanu trčeći ili brzim hodom išao u tri kilometra udaljenu školu u Preko odnosno kasnije na trajekt Preko – Zadar gdje je pohađao srednju elektrotehničku školu.  Na studiju u Splitu u pauzama od učenja trčao bi po Marjanu. Prije osam godina prešao je na mjesto voditelja Odjela za investicije u HEP Elektrodalmaciji Split, a s novom pozicijom suočio se s pojačanim stresom i povišenim tlakom, što je bio znak da nešto mora promijeniti. Stres je, kaže, počeo kompenzirati češćim treninzima, odnosno trčanjem po Marjanu. Kako su se tada njegovi sinovi Šime i Toni bavili gimnastikom i postizali dobre rezultate, Jadrijev je odlučio “odglumiti” da ima natjecateljske obveze te se prijavio na utrku od pet kilometara na Marjanskoj ligi, gdje je od 50-ak trkača bio 15-ti. “Od tada sam postao trkač – natjecatelj, a moja cijela obitelj, bolja polovica koja rekreativno trči te djeca, Šime koji se sada bavi atletikom i Toni koji trenira vaterpolo,   bodre me i podržavaju u tome”, kaže.

Jadrijev trenira trčanje svaki dan, ponekad i dva puta dnevno, i to u Solinu gdje živi i po obližnjem Kliškom polju dok zahtjevnije treninge odrađuje na Marjanu. “Najčešće trčim po asfaltu, a manje po makadamu i trail stazama. Kao odmor od trčanja odvozim ponešto kilometara na cestovnom biciklu, a znao sam otići i na triatlonske utrke. Plivanje baš i ne volim te ga odrađujem isključivo po uputama trenera. Jednom do dva puta mjesečno odradim i crossfit trening i tada svaki put dobijem laganu upalu mišića jer aktiviram i one mišiće koji se očito i ne koriste previše prilikom trčanja. Ukupni volumen treninga je 12- 15 sati tjedno. Ostatak vremena nastojim što više provesti s obitelji iako imam obveza i na Sveučilištu u Splitu”, navodi.

Od prekretnice u karijeri do statusa ultramaratonca

Godišnje Jadrijev istrči dva do tri maratona i jednako toliko polumaratona, a od ultra distanci – jednu do dvije utrke. Prva utrka svake godine koju redovito otrči je Maslenica – Novigrad Da se ne zaboravi, za koju je, kaže, emocionalno vezan jer dio staze od 20 kilometara prolazi kroz položaje na kojima je bio 1993. godine kao pripadnik Hrvatske vojske. “Krajem veljače nezaobilazan je Splitski (polu)maraton. U proljeće odradim neki maraton u inozemstvu, a zadnjih godina išao sam na ultramaratonske utrke ili u Beogradu (12h ili 100 km) ili u Firenzu (100 km Del Passatore). Sezonu završim nekim lokalnim polumaratonom ili Ljubljanskim maratonom”, kaže Jadrijev i ističe kako je prošle godine osvojio drugo mjesto na Nacionalnom prvenstvo na 100 kilometara koje se održalo u Firenzi u sklopu utrke Del Passatore. “Prekretnica u mojoj karijeri je bio upravo nastup na ultramaratonskoj utrci Del Passatore 2018. godine nakon koje sam dobio poziv u reprezentaciju i nastupio na Svjetskom prvenstvu na 100 kilometara na kojem smo ekipno osvojili 12. mjesto između 39 zemalja, a zbog mog plasmana HOO mi je dodijelio status vrhunskog sportaša treće kategorije. Od tada sam prvenstveno ultramaratonac iako rado nastupam i na maratonima. Na kraćim distancama nisam (nikad bio) konkurentan, ali ponekad ostvarim dobar plasman kao nedavno na 2. Splitskom noćnom polumaratonu na kojem sam pobijedio”, navodi.

HEP-ovi rekreativci promiču sportski i zdrav način života

HEP Running Team koji je Jadrijev osnovao danas okuplja 70-ak HEP-ovih zaposlenika iz cijele Hrvatske. Gotovo se svi bave rekreativnim trčanjem, dok su se drugi uključili radi druženja i ciljeva koje udruga promiče. “Redovito nastupamo na svim B2Run utrkama u Hrvatskoj, Advent Runu, Splitskom i Zagrebačkom maratonu. Međusobno se bodrimo i družimo poslije utrka, a ponekad dogovaramo i zajedničke treninge. Pozitivna atmosfera i zajedništvo najbolji su poziv svima koji nam se žele pridružiti, a dobrodošli su svi – i oni brzi i oni koji to nisu. Za odlazak na utrke obično nađemo model povezan s aktivnostima kojima se bavimo, a naš management se ponosi nama i našim rezultatima”, zaključuje Zdravko Jadrijev.

Sadržaj omogućuje HEP

New Report

Close