Stručnjak otkriva kako ukloniti pesticide s voća i povrća

Autor: Poslovni.hr , 19. svibanj 2023. u 12:48
Foto: Pixabay

Pranje voća i povrća pre jela je nužno kako bismo otklonili prljavštinu, pesticide i bakterije koje mogu da budu štetne po naše zdravlje. I

Direktor Instituta za opću i fizičku kemiju dr Stevan Blagojević otkriva kako najbolje prati omiljene namirnice i otkloniti pesticide s njih, piše City magazine.

Pranje voća i povrća pre jela je nužno kako bismo otklonili prljavštinu, pesticide i bakterije koje mogu da budu štetne po naše zdravlje. I dok ih jedni samo ovlaže i properu vodom, drugi se odlučuju za temeljno pranje, najčešće uz pomoć sode bikarbone.

Postavlja se pitanje je li to zaista potrebno i kako utječe na naše omiljene namirnice. Mogli smo na Internetu vidjeti trik s jagodama i sodom.

Direktor Instituta za opću i fizičku kemiju dr Stevan Blagojević, gostujući na Prva Tv objašnjava je li sve ovo potrebno kako bismo se zaštitili.

“To je jedan način koji se tako propagira, ali nije potrebno. Jagode je dovoljno oprati u vodi, kao i drugo voće. Soda bikarbona mijenja pH, vjerojatno će promijeniti malo boju i okus”, objašnjava Dr Blagojević. Na pitanje, je li moguće sodom bikarbonom ukloniti i pesticidi iz voća, doktor je bio jasan:

“Ne. Soda bikarbona samo utječe na promjenu pH, niti utječe pretjerano na topivost, niti skida masnoće. To je priča koju je neko postavio i nije uopće provjeravao”, objašnjava direktor Instituta za opću i fizičku kemiju.

Kako ističe doktor, većina voća i povrća se prska u nekim ciklusima malim koncentracijama pesticida – i jabuke, jagode, luk, rajčice… Dodaje da sve što izgleda za oko lijepo, špinat ili mladi luk, sadrži pesticide i zaštićeno je njima. Kada je riječ o namirnici koja se najviše prska, dr Blagojević ističe da su to jabuke.

“Ako se dobro operu, skinu se pesticidi. Dovoljno je 10-15 minuta mlakom vodom oprati namirnice”, savjetovao je za kraj doktor Blagojević.

Komentirajte prvi

New Report

Close