U kulinarskim krugovima pranje gljiva prije pripreme većinom se ne oprašta. Razlog tome je logično objašnjenje da gjive upijaju vodu poput spužvi te da “pijane” ne mogu postići jednako brzo visoku temperaturu poput suhih, zbog čega nakon pečenja mogu biti gnjecave i neukusne, piše Punkufer.
No što je s prljavštinom, kemikalijama i zemljom koja ne silazi s gljiva u nekoliko poteza četkicom, zbog kojih možemo naštetiti zdravlju? To se zapitao i Kenji Lopez Alt, autor knjige “Food Lab: Better Home Cooking Through Science”, čijoj su se teoriji o tome da gjive treba prati pridružili i drugi vrsni kuhari: Alton Brown, Harold McGee i Robert Wolke. Kulinarskim testom srušili su mit da gljive ne smiju primirisati vodi.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu