Stručnjaci otkrili koja je namirnica najriskantnija za konzumaciju

Autor: Poslovni.hr , 04. travanj 2023. u 08:31
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Consumer Reports je uključio lisnato povrće kao najrizičniji prehrambeni proizvod na popisu.

Stručnjaci za sigurnost hrane iz Consumer Reports-a proučavali su povlačenje hrane i izbijanje bolesti uzrokovanih hranom od 2017. do 2022. godine, analizirajući podatke iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, Uprave za hranu i lijekove te Ministarstva poljoprivrede. Zatim su sastavili popis od 10 posebno “rizičnih” prehrambenih proizvoda koristeći podatke o tome koliko se ljudi razboljelo ili umrlo od tih proizvoda, koliko puta su ovi tipovi hrane bili povučeni te ukupna količina svake vrste hrane koja je bila povučena, piše Klik.hr.

Consumer Reports je uključio lisnato povrće kao najrizičniji prehrambeni proizvod na popisu, što će biti teški udarac za ljubitelje salate. Stručnjaci za sigurnost hrane utvrdili su da su 11 smrti povezane s povučenim lisnatim povrćem, poput romaine salate i salate iz vrećice, zbog kontaminacije E. coli i listerijom. To je bilo najveći broj smrti povezanih s bilo kojom namirnicom na popisu. Lisnato povrće također je bilo povezano s trećim najvećim brojem oboljelih na popisu, 614, te drugim najvećim brojem povlačenja, 50.

Brian Ronholm, direktor za prehrambenu politiku u Consumer Reports-u, objasnio je da je razlog zašto je lisnato povrće povezano s toliko mnogo bolesti uzrokovanih hranom najvjerojatnije zbog kontaminirane vode koja se koristi za navodnjavanje polja u Kaliforniji i Arizoni. Čak i ako lisnato povrće nije zagađeno vodom tijekom uzgoja, kontaminacija ima potencijal za brzo širenje između proizvoda unutar tvornica za preradu, jer se vrećice s lisnatim povrćem procesiraju u relativno malom broju objekata u zemlji.

Komentirajte prvi

New Report

Close