Što je gore za vaš organizam – kava ili gazirani sokovi?

Autor: Poslovni.hr , 12. lipanj 2023. u 11:50
Foto: Pixabay

Stručnjaci ističu da je važno prilagoditi unos kofeina prema individualnim potrebama i osjetljivosti organizma.

Umjerena konzumacija kave može donijeti neke potencijalne zdravstvene koristi. Kada je u pitanju izbor između kave i gaziranih sokova, postoji mnogo informacija na internetu o njihovoj potencijalnoj štetnosti po ljudski organizam, piše B92. Ali jeste li ste se ikada zapitali koja od ove dvije opcije može biti manje štetna ili jesu li uopće štetne?

Kava, za razliku od gaziranih sokova, često se spominje kao napitak koji može donijeti određene zdravstvene koristi, pod uvjetom da se konzumira umjereno. Istraživanja su pokazala da umjerena konzumacija kave može smanjiti rizik od određenih bolesti kao što su dijabetes tipa 2, Parkinsonova bolest i određene vrste karcinoma.

Preporučena dnevna doza kave varira u istraživanjima, ali se obično kreće između dvije i četiri šalice kave, odnosno od 200 do 400 mg kofeina dnevno. Međutim, stručnjaci ističu da je važno prilagoditi unos kofeina prema individualnim potrebama i osjetljivosti organizma. Pretjerana konzumacija kofeina može izazvati neželjene efekte kao što su nesanica, anksioznost, probavni problemi i povećan krvni tlak.

Dodatno, ako dodajete šećer, mlijeko ili druge zaslađivače u kavu, to može povećati unos kalorija i negativno utjecati na zdravlje.

Komentirajte prvi

New Report

Close