Samozaposlio se, stvorivši multimedijsko lice grada: Godinama sam uz svoj posao radio u slobodno vrijeme i gradio temelje

Autor: Lucija Špiljak , 24. ožujak 2019. u 09:15
Bavi se izdavaštvom, oglašavanjem i promoviranjem i kaže da je hobi pretvorio u posao pd

Fotograf Ivan Klindić vodi obrt u kojem djeluje portal i baza zagrebačkih fotografija.

Mnogi mladi poduzetnici, unatoč negativnoj poduzetničkoj klimi koja se često spominje, odlučili su svoj hobi pretvoriti u posao koji vole i od kojeg mogu pristojno živjeti.

Jedan od njih je Ivan Klindić koji se već godinama bavi fotografijom i medijima. Počeo je u jednoj hrvatskoj fotoagenciji, a kako je oduvijek bio sklon pokretanju različitih projekata, 2014. je na društvenim mrežama pokrenuo stranicu Lice Grada kako bi kroz fotografije pričao zagrebačke priče. Dvije godine kasnije pokrenuo je i istoimeni portal, na čemu danas temelji poslovanje.

“Dugo sam razmišljao o poduzetništvu, a nakon što sam početkom godine ostao bez posla, shvatio sam da je pravo vrijeme za realizaciju svih zamisli na kojima sam godinama radio”, govori Klindić. Stoga je odlučio otvoriti vlastiti obrt. Unatoč papirologiji i brojnim pitanjima, procedura, kaže, nije bila komplicirana.

Obrt je otvorio u sklopu Poticaja za samozapošljavanje 2018., a nosi ime Medijska platforma. Obuhvaća izdavačku djelatnost portala Lice Grada te portal Lice Grada Media koji sadržu bazu zagrebačkih fotografija. Ima registrirane djelatnosti uglavnom vezane uz medije, poput izdavačke djelatnosti, internetski portali, oglašavanje preko medija i agencije za promidžbu (reklamu i propagandu). Medijska platforma nudi različite oglašavanja i promoviranja putem portala Lice Grada, a ostale informacijske uslužne djelatnosti omogućuju mu ustupanje fotografija iz baze fotografija portala Lice Grada drugim medijima.

Dosad nije imao posla sa zahtjevnim klijentima jer postoji, kaže, korektan odnos pa jedni drugima na vrijeme isporuče materijale i nastavljaju suradnju. Zasad je uglavnom riječ o uobičajenom postavljanju bannera i PR člancima.

Njegov hobi laganim, ali sigurnim poduzetničkim koracima postaje stvarnost. Počeo je pisati ideje prije dvije godine sa željom da ih jednog dana realizira, a ime obrta nosi isto koje je prvi put napisao na papiru kada su krenuli planovi za poslovanje i brend koji je stvorio od nule.

“S obzirom na to da je posao takav da nema stalno sjedište, već sam uvijek na terenu, nema jedno mjesto odakle provodim sve operacije poslovanja”, ističe. To, kaže, može biti u kvartovskom kafiću, doma u krevetu ili čak izvan grada. Kada su u pitanju događaji ili fotoreportaže, odlazi na teren s opremom kako bi napravio fotografije za arhivu i portal. Njegov je primarni cilj postići stabilnost za tvrtku, ne previše odstupati od prvobitnih ideja, planove i ambicija te ustrajati u svemu zacrtanom. “Sve je stvar prilagodbe tržištu, a da se ne mijenja temelj samog posla”, smatra Ivan. Kada se posao u budućnosti proširi, krenut će sa zapošljavanjem kako bi drugima pružio mogućnost i mogao se posvetiti dijelu posla koji ga najviše zanima. “Smatram da netko tko ima određenu ideju, volju, jasno definirane ciljeve te sposobnost da živi svoj posao, može uspjeti i u Hrvatskoj gdje se često spominje negativna poduzetnička klima. Kako sam mladi poduzetnik koji je tek započeo svoj put, najviše strahujem da mi nedostaje neki papir ili točka ili zarez ili razlika u velikom i malom slovu u nekom dokumentu jer se takve stvari strogo kažnjavaju, ponajprije kod mikro i malih poduzetnika”, ističe Klindić. On smatra da ako pojedinac u poduzetništvo ulazi s ciljem da se bavi poslom koji voli, tada živjeti svoj posao nije teško.

“Svi koji ulaze u poduzetničke vode moraju poduzeti određeni rizik, imati pravu ideju za poslovanje i cilj, ali i biti spremni živjeti svoj posao. Često čujem da ljudi nemaju vremena raditi na hobiju jer rade druge poslove ili studiraju, no to mi više zvuči kao nedovoljna predanost. Ja sam godinama uz svoj posao radio u slobodno vrijeme i gradio temelje svog današnjeg posla. Ako ima volje, ima i načina”, zaključuje Ivan Klindić.

Komentirajte prvi

New Report

Close