Poslovni vikend
Gastronomija

Saittavini: Talijanska enogastro oaza u srcu Düsseldorfa

Vlasnik restorana Michelangelo Saitta, rodom iz Apulije, simpatičan i vrlo strastven gospodin, otvorio je ovaj restoran prije dvadesetak godina i ubrzo osvojio srca mnogih.

Daniel Čečavac
17. travanj 2025. u 08:11
Michelangelo Saitta, rodom iz Apulije, otvorio je ovaj restoran prije dvadesetak godina i ubrzo osvojio srca mnogih/DAS MECHANISCHE AUG

Düsseldorf je ekonomska mašina zapadne Njemačke te glavni grad njemačke savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, najnaseljenije regija koja broji gotovo osamnaest milijuna ljudi. Okružen tokovima rijeke Rajne, Düsseldorf je internacionalno poslovno i financijsko igralište te bastion modne industrije i umjetnosti.

Düsseldorfski Messe jedan je od najuspješnijih svjetskih centara poslovnih sajmova, koji godišnje organizira njih dvadesetipet te preko pedeset drugih evenata. Neki od njih kao što su The Medica, najveći poslovni sajam medicinske tehnologije u svijetu te Prowein, globalno najveća vinska poslovna smotra – godišnje privlače stotine tisuća ljudi.

U Düsseldorfu zabave ne nedostaje, a kako je grad magnet poslovnog svijeta, gastronomska ponuda je itekako raznolika. Japanska kuhinja je vrlo zastupljena, kao i ona visoka francuska, tradicionalno talijanska te moderna fuzija različitih regija i zemalja.

Tjestenina sa bijelim tartufom iz Piemontske Albe, savršeno će se upariti sa čašom Gavi di Gavia/DAS MECHANISCHE AUG

Kada sporedna uloga postane ona glavna

Talijanskih restorana u Düsseldorfu je poprilično. Ipak, Saittavini osvaja na prvu – i to svaki put kada uđete kroz vrata. Tradicionalna je to stanica barem nekolicine nas iz Hrvatske koji već dugi niz godina sredinom ožujka posjećuje Prowein, najveći vinski sajam na svijetu. Čim se mjesecima unaprijed kupi karta za sajam, slijedi rezervacija večere u Saittavini restoranu – jer otići u Düsseldorf a propustiti večernji enogastro spektakl u toj utvrdi talijanske emocije, bilo bi jednako kao otići u New York a ne prošetati čuvenim Times Squareom.

Dvadesetak stepenica ispod restorana, nalazi se vinski podrum koji raspolaže sa stolom za manju grupu/DAS MECHANISCHE AUG

Cijelodnevno prisustvo na sajmu uz stajanje na nogama i tek površnom ishranom, zahtjeva itekakav večernji tretman kojeg već započneš prizivati u rano popodne. Jer Saittavini jedan je od onih restorana u kojeg čim zakoračite, osjetite onaj talijanski bezkompromisni šušur – Giro d’Italia vremeplov. Jer ovdje čim sjednete, želite ostati što je god moguće više.

Vinska lista sa preko tisuću etiketa je impresivna s naglaskom na Italiju, pa ćete u karti naći vertikale talijanskih poglavica poput Gaje, Tignanella, Ornellaie i Masseta.

Saittavini i zašto se uvijek tamo vraćam

Vlasnik restorana Michelangelo Saitta, rodom iz Apulije, simpatičan i vrlo strastven gospodin, otvorio je ovaj restoran prije dvadesetak godina i ubrzo osvojio srca mnogih. Michelangeloa ćete uz artiljeriju konobara, vidjeti kako uzima narudžbe, nosi tanjure, otvara boce vina te srdačno pozdravlja goste lokala. Osoblje je vrlo opušteno, profesionalno i prijateljski nastrojeno – toliko da imate dojam da ste došli na večeru kod svojih, prijatelja ili rođaka.

Piemotski klasik vitello tonnato sastoji se od teletine u umaku od tunjevine, kapara i inćuna/Shutterstock

Za one koji preferiraju večerati u restoranima sa minimalnijim ambijentom, većim komforom i sporijim tempom servisa, Saittavini neće biti pravi izbor. Jer ovdje ćete se nekada naći na pola metra u društvu nepoznatnih osoba, naručito ako niste imali rezervaciju pa su vam domaćini omogućili stol, a time i nezaboravno iskustvo. I nemojte se začuditi ako u jednom trenutku upravo sa tim potpunim strancima za stolom, nazdravite i zapjevate Sarà perché ti amo grupe Ricchi e Poveri. Vinska lista sa preko tisuću etiketa je impresivna.

Naglasak je naravno na Italiji, pa ćete u karti naći vertikale talijanskih poglavica poput Gaje, Tignanella, Ornellaie i Masseta. Dvadesetak stepenica ispod restorana, nalazi se vinski podrum, koji osim onih talijanskih obuhvaća vina iz cijelog svijeta, pa i čuvene Burgundije kao što je Domaine de la Romanée Conti La Tâche Grand Cru iz senzacionalne 2005 berbe, crni pinot koji u karti košta skoro devettisuća eura. A prava poslastica je stol za manju grupu u tom istom podrumu, koji se može rezervirati za ručak ili večeru, i tako imati potpunu privatnost u ambijentu najfinijih vina svijeta.

Nemojte se začuditi ako u jednom trenutku sa potpunim strancima za stolom, nazdravite i zapjevate Sarà perché ti amo grupe Ricchi e Poveri/PD

Antipasti, primi piatti, secondi piatti…

Saittavini nudi širok izbor tradicionalne talijanske i mediteranske kuhinje. Klasični antipasti poput buffalo mozzarele, pecorino romana, toskanske salame, osamnaest mjeseci odležanog San Daniele pršuta, bit će odličan uvod. Rižoti i velik dijapazon tjestenina je nezaobilazan, ravioli od špinata te naručito tjestenina sa bijelim tartufom iz Piemontske Albe koja će se savršeno upariti sa čašom regionalnog Gavi di Gavi vina.

Ipak, jedno predjelo zbog kojeg se ovdje uvijek sa zadovoljstvom vraćam, zasluženo nosi krunu menija. Riječ je o Piemontskom klasiku vitellu tonnatu, teletini u umaku od tunjevine, kapara i inćuna, jelu koje je 80-ih godina prošlog stoljeća postalo simbolom svjetske gastronomije.

U Saittaviniu svoje oči i nepce doslovno možete nahraniti predjelima, no da nebi sve ostalo na tome, fiorentina odrezak Fassona goveda za dvoje ili janjeći kotleti u grappi, češnjaku i čiliju, bit će grande pred finale uz čašu Brunella di Montalcina. Zašto pred finale? Pa zato jer u samu završnicu dolazi dolce simfonija kao što je tiramisu, kojeg ovdje majstorski rade, uz espresso naravno i dvadesetijednu godinu staru grappu Bocchino za laku noć poljubac. Bellissimo!

Saittavini jedan je od onih restorana u kojeg čim zakoračite, osjetite onaj talijanski bezkompromisni šušur – Giro d’Italia/PD

New Report

Close