Sada je i službeno: Žene su u ovome stvarno bolje od muškaraca

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2022. u 09:15
Foto: Pixabay

Je li ideja da su žene bolje od muškaraca u pronalaženju i pamćenju riječi samo lažni mit?

Podrijetlo spolnih i rodnih razlika, priroda naspram kulture i potencijalne posljedice tih razlika predmet su velike društvene rasprave.Toliko da je čak i znanstvena zajednica pokušala proučiti razlike u prirodi između muškaraca i žena, a rezultati su bili mješoviti: neka su istraživanja pokazala određenu žensku superiornost, dok su druga onu mušku, a treća, međutim, nisu otkrila bilo kakvu razliku u sposobnostima muškaraca i žena.

Dakle, je li ideja da su žene bolje od muškaraca u pronalaženju i pamćenju riječi samo lažni mit? Kako bi odgovorili na to pitanje, veliko istraživanje otkrilo je da žene imaju tu sposobnost koja je konstantna tijekom vremena i životnog vijeka, iako je ta prednost u odnosu na muškarce relativno mala.

Marco Hirnstein, profesor sa Sveučilišta u Bergenu, i njegovi kolege proveli su takozvanu “meta-analizu”, u kojoj su analizirali kombinirane podatke svih doktorskih radova, magistarskih radova i istraživanja objavljenih u znanstvenim časopisima koji su uspjeli pronaći.

Ova meta-analiza uključila je više od 350.000 sudionika. Istraživači su otkrili da žene zapravo bolje koriste riječi i pamte ih te je u isto vrijeme konstantna tijekom cijelog životnog vijeka pojedinca.

“Do sada je fokus bio uglavnom na vještinama, u kojima su muškarci najbolji. Međutim, posljednjih godina fokus se više pomaknuo na žene”. kaže Hirnstein u članku objavljenom u časopisu Perspectives on Psychological Science.

Većina intelektualnih sposobnosti pokazuje malu ili nikakvu razliku u prosječnom učinku između muškaraca i žena: međutim, potonje su se pokazale izvrsnim u određenim zadacima, kao što su korištenje riječi i pamćenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close