Radna zona Mišnjak dat će vjetar u leđa rapskim obrtima i tvrtkama

Autor: Majda Mikulandra , 03. prosinac 2017. u 22:00
Nikola Grgurić, gradonačelnik Raba/ Nel Pavletić/PIXSELL

Rapski Imperial najznačajniji je gospodarski subjekt, a turizam grana s najvećim potencijalom za otvaranje novih radnih mjesta.

Rab, grad na istoimenom otoku, svoj gospodarski razvoj vidi u turizmu, obrtništvu i poduzetništvu. Cilj nam je da postanemo lakše dostupna, uređena sredina, ističe gradonačelnik Nikola Grgurić koji želi da se u Rab, nakon školovanja, mladi vrate, zaposle i zasnuju obitelj.

Je li teže biti gradonačelnik grada na otoku, nego na kopnu?
Život na otoku je skuplji i ima određene ograničavajuće parametre. Upravo u toj činjenici leži najveća razlika u odnosu na kopno. Međutim, ograničavajući faktori razvoja mogu se pretvoriti u komparativne prednosti, pa nam je cilj napornim radom stvoriti pozitivno i poticajno radno i životno okruženje. Osim toga, veliki problem za funkcioniranje lokalne uprave predstavljaju institucije i ustanove sa sjedištima izvan lokalne zajednice. U brojnim situacijama slabo ili uopće ne poznaju, ili pak ne žele poznavati specifičnosti sredine o kojoj odlučuju, budući da sredinu kao takvu ne osjete. Tada, na žalost, gradonačelnici u većini slučajeva gube utakmicu, posebno ako se kroz vertikalu odlučivanja isprepliću i različite političke opcije ili ne tako sretna kadrovska rješenja. U tom se dijelu mora napraviti prostor za iskorak davanjem konkretne podrške na terenu. 

Koji su ključni  projekti na kojima radite?
Od konkretnih projekata u ovom trenutku bih izdvojio izgradnju infrastrukture u radnoj zoni Mišnjak, sanaciju odlagališta otpada Sorinj, rekonstrukciju i uređenje Donje ulice u povijesnoj jezgri grada, završetak projekta uređenja plaža, energetsku obnovu škola na otoku, uređenje igrališta za male sportova u Palitu i završetak projektiranja sustava odvodnje. Prvi smo grad koji je , u listopadu ove godine, potpisao ugovor o izgradnji širokopojasne infrastrukture, kao i aktivno sudjelovanje u važnim projektima ostalih institucija i ustanova, kao što je, primjerice, uređenje trajektnih pristaništa Mišnjak i Stinica ili priprema projektne dokumentacije za nastavak rekonstrukcije državne ceste D 105, dionica Snuga – Pudarica.

U kojim gospodarskim granama prepoznajete najveći potencijal za otvaranje novih radnih mjesta koja su iznimno važna posebno na otocima?
Rapski Imperial najznačajniji je gospodarski subjekt, a turizam gospodarska grana s najvećim potencijalom za otvaranje novih radnih mjesta. Sretan sam i zadovoljan što je projekt Radne zone Mišnjak, koji nije realiziran u posljednjih petnaestak godina, napokon potpuno pripremljen, financijska konstrukcija definirana, a procijenjeni period za završetak je oko šest mjeseci od početka radova koji se očekuju krajem ove godine. Završetak ovog projekta stvara pretpostavku za kvalitetan rast i razvoj brojnih obrta i firmi na otoku, a s time i pretpostavku za otvaranje novih radnih mjesta. Veliki potencijal vidim i u našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima čiji rad potičemo kroz gradske programe.

Turizam je inače vrlo visoko na našoj razvojnoj gospodarskoj ljestvici. Uspijeva li Grad Rab pratiti održiv i zeleni razvoj, koristiti tzv. zelene tehnologije?
Opće je poznato da je turizam grana privrede koja je izrazito agresivna u odnosu na prostor stoga je nužno poseban naglasak staviti na njegovo očuvanje. Moramo pratiti održivi i zeleni razvoj, maksimalno zadržati još uvijek prihvatljive ekološke standarde te ih nadograđivati. U svakom svom budućem djelovanju Grad Rab mora pratiti eko komponentu razmišljanja i takav stav ukomponirati u svoj prepoznatljivi turistički proizvod, što je također jedan od načina podizanja kvalitete i posebnog pozicioniranja na tržištu. Na tome će Grad ustrajati, a vjerujem da isto podržavaju i svi turistički subjekti na otoku. Svoj mali doprinos zelenim tehnologijama Grad Rab dao je izgradnjom i puštanjem u pogon punionice za vozila na električni pogon.

Ove ste godine u gradu dostigli milijunto noćenje četiri dana ranije od očekivanog, a dvomilijunto na otoku čak 12 dana ranije. Koliko se, sudeći prema rezultatima, nabolje izmijenila turistička slika Raba u posljednjem desetljeću i što je tomu pridonijelo?
Najveći doprinos izmijenjenoj turističkoj slici Raba u posljednjih nekoliko godina dala je bolja međusobna koordiniranost i organiziranost kao što je osnivanje Udruge privatnih iznajmljivača Grada Raba, jači i kvalitetniji marketinški pristup na tržištu, a najviše promjena svijesti i sve veća ulaganja u kvalitetu. Dodatni doprinos još boljim turističkim rezultatima očekujemo novim investicijskim ciklusom Imperiala odnosno Valamara, čime će se rapski turistički proizvod potpuno izmijeniti.

Veselite li se Adventu na Rabu?
Već treću godinu zaredom rapska adventska bajka, kojom se svi ponosimo, udahnula je život u povijesnu jezgru grada. Domaći ugođaj i gostoprimstvo domaćina osvojili su goste koji i godinu dana unaprijed rezerviraju svoj smještaj. Sve su to motivi koji nas pokreću da budemo bolji i inovativniji, a opet da zadržimo intimnost male otočne destinacije  i  tradicionalne posebnosti. Upravo bih iz tog razloga izdvojio park Dorku. Bajkovito osvjetljenje, jaslice, uključujući i žive jaslice te kulturni program koji okuplja crkvene zborove, klape, vrtićku i školsku djecu, je doista čaroban ambijent s istinskim, duhovnim doživljajem adventa. Preporučujem svima da posjete rapski advent i dožive našu priču svim svojim osjetilima.

Komentirajte prvi

New Report

Close