Radite li i vi ovu stvar dok parkirate automobil? To je normalna reakcija

Autor: Poslovni.hr , 28. kolovoz 2023. u 09:15
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mozak je iznimno brz u prebacivanju pa se čini da obavljamo više zadataka istodobno.

Često se susrećemo sa situacijama kao što su parkiranje, traženje lokacija ili vožnja za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta, kada automatski gasimo ili stišavamo radio. Iako bismo mogli pomisliti da je to samo naša osobna navika, istina je da je to normalna reakcija mozga. Kroz dan, neprestano prikupljamo informacije o okolini koristeći osjetila poput okusa, sluha, mirisa, dodira i vida. Mozak, kao ključni dio središnjeg živčanog sustava, integrira te informacije i donosi odluke o njima. Uvijek procjenjuje koji bi zadatak trebao biti prioritetan, glavni fokus, te koji bi trebao biti manje bitan sekundarni zadatak, piše HAK revija.

Mozak je iznimno brz u prebacivanju pa se čini da obavljamo više zadataka istodobno. No, to je iluzija – zapravo se brzo prebacuje između različitih zadataka, gubeći pritom dragocjene djeliće sekunde. Čak i takvi trenuci mogu biti presudni, na primjer, razlika između primijetiti ili ne primijetiti ulicu koju tražimo. Ugrubo rečeno, mozak se dobro nosi s jednim zadatkom, a ponekad i s dva. No, kada ima više od dva zadatka, njegova učinkovitost opada, a povećava se mogućnost grešaka. U situacijama kad smo nesigurni, kao što je nepoznato parkiranje ili obavljanje rijetkog zadatka tijekom vožnje, mozak se fokusira samo na taj zadatak. Tada prestajemo slušati razgovore putnika, vidno polje nam se sužava, a svu pažnju usmjeravamo na vid ili prostorne odnose.

Ovo je razlog zbog kojeg mnogi vozači automatski stišavaju radio pri parkiranju, vožnji u gužvama urbanog prometa, traženju specifičnih adresa ili vožnji u ekstremnim uvjetima poput oluja ili tuče. Takve situacije zahtijevaju maksimalnu koncentraciju. Isključivanjem radija, eliminiramo dodatne distrakcije iz mozga te osiguravamo veću pažnju za ključni zadatak.

Komentirajte prvi

New Report

Close