Računalo dugoročno opasno za kralježnicu, oči, zglobove i šake

Autor: Mirko Mlakar , 31. srpanj 2008. u 06:30

Prema Pravilniku iz 2005., radnicima bi trebalo omogućiti petminutne odmore svakog sata rada

Od ljeta sljedeće godine Državni inspektorat počet će provjeravati odgovaraju li radna mjesta zaposlenika za računalima sigurnosnim propisima. Pravilnik o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom donesen je 2005. godine, a njegova primjena predviđena je tek od srpnja 2009. godine kako bi tvrtkama bilo omogućeno dovoljno vremena da se prilagode zahtjevima Pravilnika. Nakon isteka tog roka, provjeravat će se radna mjesta zaposlenika koji koriste računalo sa zaslonom više od četiri sata dnevno. Prema Pravilniku, uz ergonomske uvjete za rad, radnicima koji rade za kompjutorom više od četiri sata svakog bi sata trebalo osigurati odmore u trajanju od najmanje pet minuta, organizirati vježbe rasterećenja te redovite zdravstvene i oftalmološke preglede. Rad na računalu nije bezopasan i ako se ne poštuju standardi koje predviđa zakon, može ugroziti zdravlje. Problem je ipak specifičan jer računalo neće izazvati ozljedu na radnom mjestu, kao što je prijelom, ali neodgovarajući uvjeti mogu dugoročno oštetiti zdravlje radnika. Pri dugotrajnom radu na računalu najčešće stradaju kralježnica, oči, zglobovi i šaka, ali i drugi tjelesni sustavi.

Kralježnica
Sjedenje je najneprirodniji i najnezdraviji položaj ljudskog tijela. Kosti, mišići i zglobovi stvoreni su za kretanje, a njihova neupotreba dovodi do sve češćih degenerativnih bolesti, od kojih danas pati 40 posto Europljana mlađih od 40 godine života. Bolovi u vratu te u kralježnici, kukovima i koljenima posljedica su dugogodišnje nepravilne upotrebe, a najavljuju ozbiljne tegobe u kasnijim godinama te narušavaju kvalitetu života i smanjuju pokretljivost. Zbog nedovoljnog kretanja mišići slabe te više ne mogu podržavati kralježnicu, pa se njezina osjetljiva konstrukcija kostiju i zglobova nepravilno opterećuje i deformira. Mirovanje je podjednako štetno za velike zglobove, poput kukova i koljena, a čest višak kilograma, koji nekretanje također podržava, pogoršava problem.
KAKO SPRIJEČITI: Redovito vježbanje je nezamjenljivo jer ubrzava cirkulaciju, jača mišiće i kosti. Liječnici upozoravaju da za računalom ili radnim stolom ne bi trebalo neprekidno sjediti više od jedan sat.
U radno vrijeme preporučuje se često mijenjati položaj, ustajati i prošetati, a izvan radnog vremena treba tjelovježbi posvetiti barem pola sata dnevno – pješačiti, voziti bicikl, planinariti, plesati ili baviti se drugim rekreativnim sportovima. Kosti i zglobove jača i raznovrsna prehrana, bogata voćem i povrćem kao glavnim izvorima antioksidansa i enzima te mliječnim proizvodima, koji su izvor kalcija. Tjelesnu težinu treba što je moguće više približiti optimalnoj.

Oči
Istraživanja nisu dokazala da elektromagnetska zračenja koje emitira zaslon računala mogu pridonijeti nastanku katarakte, odnosno zamućenja očne leće. Dugotrajan rad za računalom zahtijeva neprekidno prilagođavanje oka i izoštravanje slike na mrežnici, što izaziva zamor i suhoću oka. Zbog usredotočenosti na posao osobe koje rade za računalom gotovo “zaborave” treptati, pa oko ostaje suho i nastaje osjećaj stranog tijela u oku. Zamor, peckanje i osjećaj grebanja u očima mogu izazvati i nekvalitetni zasloni koji titraju te loša rasvjeta na radnom mjestu.
KAKO SPRIJEČITI: Kako preporučuju oftalmolozi, svaka dva sata oči treba odmoriti od računala po 15 minuta, a svakih 20 minuta treba pogled sa zaslona usmjeriti u daljinu. Oštrinu vida treba kontrolirati barem jednom godišnje te nositi preporučene naočale za korigiranje vida koje imaju zaštitni filtar prilagođen dugotrajnom radu na računalu. U oko treba povremeno ukapati umjetne suze, a na radnom mjestu treba se pobrinuti za odgovarajuću rasvjetu i kvalitetan zaslon računala.

Kompjutorska šaka
Donedavno su obolijevali samo daktilografi, a otkako je računalo postalo dio inventara svakog ureda nitko više nije siguran da neće oboljeti od sindroma karpalnog tunela. Simptomi su trnjenje i žarenje srednjeg prsta i kažiprsta, pa i i bol koja se proteže kroz cijelu šaku do lakta ili pak širi do ramena. Ciklički pokreti šake pri dugotrajnom radu na računalu, naime, mogu izazvati upalu tetiva u karpalnom tunelu (čini ga osam sitnih kostiju u zglobu šake s donje strane, a s gornje ga zatvara ligament) zbog čega nastaje pritisak na živac medianus koji inervira šaku. Dijagnoza se postavlja neurološkim testovima i snimanjem magnetskom rezonancom. Sindrom karpalnog tunela liječi se injekcijama, uz imobilizaciju šake i privremeni prestanak rada na računalu, dok je u kasnijoj fazi potrebna operacija.
KAKO SPRIJEČITI: Zapešća se pri radu na tipkovici ne smiju naslanjati ili pritiskati na radnu površinu. Katkad se koriste i posebni podlošci kako bi se spriječio pritisak na zapešća, a preporučljivo je koristiti i ergonomsku tipkovnicu. Svakih 15 minuta rada na računalu treba spustiti i odmoriti ruke u krilu te po mogućnosti ograničiti vrijeme za računalom. Najvažnije je ipak redovito vježbanje, pri čemu posebnu pažnju treba pokloniti vježbama istezanja, koje treba raditi polako i bez trzaja i na samom radnom mjestu.

Krvožilni sustav
Budući da su bolesti srca i krvnih žila danas u Hrvatskoj najčešći uzrok smrti i jedan od najvećih javnozdravstvenih problema, ne treba ih zanemariti ni kod ispitivanja utjecaja na zdravlje radnika za računalima. Nekretanje koje zahtijeva rad na računalu i sjedilački način života koji se time podržava izravno pogoduje razvoju bolesti srca i krvnih žila, čije su krajnje posljedice srčani ili moždani udar.
KAKO SPRIJEČITI: Umjerena tjelovježba od pola sata do 45 minuta dnevno najbolji je način za održavanje idealne (ili ipak optimalne?) tjelesne težine, pokretljivosti te zdravlja krvožilnog sustava. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u nekim razvijenim zemljama, primjerice Finskoj, smanjuje se učestalost bolesti srca i krvnih žila, što dokazuje da se na njih može djelovati zdravom prehranom i tjelovježbom te redovitim zdravstvenim pregledima. S obzirom na dubioze zdravstvenog proračuna, državi bi se se zacijelo isplatilo dosljedno provesti Pravilnik o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom te poslodavce, u interesu javnog zdravstva i svojih prihoda, motivirati da radnicima omoguće ono o čemu su dosad, za razliku od Finaca, mogli sanjati.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Protiv križobolje
Tko ima križobolju ili lumbago, te bolove u vratu i leđima dok radi na računalu, neka koristi Leđnjak SPINEVITAL. Odličan je i nećete se pokajati.
Možete pogledati izjave korisnika na http://spinevital.blogspot.com
Stavr je nova a potpuno je medicinski ispitana. Ja sam se spasio… a i oni koji su meni preporučili su zadovoljni.
Tamo je tip koji od 1985 ima tegobe. Nakon 10 dana ga prestalo boljeti…
Pozdrav

New Report

Close