Prehlađeni ste ili imate gripu? Ove namirnice izbjegavajte u širokom luku jer pogoršavaju simptome

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2023. u 12:51
Foto: Unsplash

Na ove stvari treba obratiti pažnju kada ste prehlađeni ili osjećate malaksalost.

Iznenađujuće je kako neke namirnice mogu pogoršati ili poboljšati simptome gripa ili prehlade, a da toga niste ni svjesni. Na što obratiti pažnju kada ste prehlađeni ili osjećate malaksalost?

Gripa često “otežava” konzumiranje hrane, upravo zato što izaziva mučninu ili bolove u trbuhu. Mučnina najčešće smanjuje želju za hranom, a gastrointestinalni simptomi poput povraćanja i proljeva mogu se pojačati ako se konzumira hrana koja ne odgovara stanju.

Unos hrane bogate hranjivim tvarima je korisno bez obzira na vrstu bolesti. Ali, s određenim namirnicama itekako moramo biti pažljivi, piše B92. Kada ste prehlađeni ili osjećate malaksalost, potrudite se izbjegavati sljedeće:

Pića s kofeinom i alkohol

Povišena temperatura i pojačano znojenje… U ovom slučaju, morate obratiti pažnju na dehidraciju organizma. Posebno kada imate groznicu.

Kofein i alkohol mogu pogoršati vaše simptome (posebno one koji imaju veze sa želučanim tegobama), te se iz tog razloga preporučuje da pijete vodu i u organizam unosite druge bistre tekućine tijekom dana, kako biste ostali hidrirani.

Masnu hranu

Kada vas muče želučani problemi, ali i kada vas lomi temperatura, potrudite se izbjegavati hranu koja se teško razlaže i koja je štetna za vaš gastrointestinalni sustav. Treba izbjegavati ili ograničiti hranu bogatu zasićenim mastima, kao i prženu, masnu hranu.

Foto: Unsplash

Teško probavljive žitarice

Gripa povremeno izaziva želučane tegobe, pa se preporučuje da se držite hrane koja je lako probavljiva, poput jednostavnih/rafiniranih ugljikohidrata. Namirnice poput suhih slanih krekera, tosta i pereca su lake za vaš želudac i najvjerojatnije ćete ih “tolerirati” kada imate gripu.

Imajući to u vidu, namirnice koje sadrže više vlakana su također teže probavljive, pa se preporučuje da ih izbjegavate.

Slatku hranu ili slatka pića

Možda mislite da su voćni sokovi bogati vitaminom C vaš najbolji izbor kada ste bolesni, ali većina ovih opcija nije nutritivno bogata i može uzburkati vaše trenutno stanje. Pijte vodu, izbjegavajte slatkiše i odmarajte, kako svoje tijelo, tako i svoj duh.

Komentirajte prvi

New Report

Close