Povratak kukaca na jelovnike: Jedni ih smatraju odvratnima, drugi delicijom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. srpanj 2023. u 11:02
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Dok neki potrošači misle da je jedenje insekata ‘fuj’, Japan ima bogatu kulinarsku povijest insekata kao hrane.

Sashimi od dudovog svilca ili curry od cvrčaka ponovno su na jelovnicima u Japanu kako kukci polako postaju održiviji izvor hrane – i dok su nekima naprosto odvratni, drugi ih smatraju uobičajenim jelom ili čak delicijom.

Na nedavnim praznicima u Tokiju, 26-ogodišnji Takumi Yamamoto odlučio se za posebni ručak od buba.

Kao dijete, Yamamoto kaže da je ponekad kao grickalice jeo skakavce u soja sosu.

Ovaj puta u Tokiju se prepustio kuhinji baziranoj na kukcima.

“Zabavno je moći izabrati iz različite lepeze hrane”, rekao je Yamamoto u kafiću Take-Noko ukrašenom umjetničkim djelima s kukcima i terarijima u kojima su razne bube, mravi i žohari.

“Sve je bilo vrlo ukusno. Konkretno, jabukovača od vodenih insekata bila je prilično osvježavajuća i ukusna, poput zelene jabuke.”

Entomofagija, prehrana kukcima, globalno se počela ozbiljno shvaćati nakon što su Ujedinjeni narodi kukce proglasili održivim izvorom proteina za prehranu globalne populacije za koju se procjenjuje da će do 2050. narasti na 9,7 milijardi.

Utjecaj stočarstva na klimatske promjene, zajedno s globalnim problemima sigurnosti hrane zbog ekstremnih vremenskih uvjeta i sukoba, također je povećao interes za visokokvalitetnu, ekonomičnu prehranu koju osiguravaju kukci.

Dok neki potrošači misle da je jedenje insekata ‘fuj’, Japan ima bogatu kulinarsku povijest insekata kao hrane.

Skakavci, dudov svilac i ose tradicionalno su se jeli u regijama bez izlaza na more gdje su meso i riba rijetki, praksa koja se pojačala zbog nestašice hrane tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, rekla je voditeljica Take-Nokoa Michiko Miura.

“Naš je cilj da insekti ne budu odvojeno na meniju, već da se uživaju za istim stolom s povrćem, ribom i mesom”.

Komentirajte prvi

New Report

Close