Potencijalno leglo zaraznih bolesti: Dva predmeta koje u kuhinji ne pere gotovo nitko, a koristimo ih svaki dan

Autor: Poslovni.hr , 28. prosinac 2022. u 10:29
Foto: pixabay

Neki su kuhali u malim kuhinjama kakve imamo u svojim domovima, a neki u velikim, industrijskim kuhinjama.

Čak i kada planirano idemo čistiti cijelu kuhinju gotovo nikada nam ne padne napamet očistiti jedan predmet, a to su posude ili bočice u kojima držimo začine. Obično kada potrošimo začine nadopunimo posudu novima, bez da je prethodno operemo i tako se bočice ili posude znaju naći neoprane i godinama.

Kako piše City Magazine, u istraživanju Journal of Food Protectiona, znanstvenici su okupili 317 odraslih osoba da u kuhinjama razne veličine pripreme identičan burger od puretine. Neki su kuhali u malim kuhinjama kakve imamo u svojim domovima, a neki u velikim, industrijskim kuhinjama.

Opasan je i dispenzer za deterdžent

Ispitanici nisu pojma imali da će im radne jedinice biti testirane na salmonelu, a u puretinu je prethodno ubrizgana tekućina koja je trebala simulirati salmonelu i cilj je bio provjeriti što će sve ona kontaminirati.

Nakon kuhanja uzeti su uzorci i pokazalo se da su predmeti s daleko najvećom prevalencijom kontaminacije bile upravo posudice za začine, piše Klik.

U gotovo polovini, to jest njih 48, otkrivena je kontaminacija salmonelom. Zanimljivo, nešto više od 20 do 100 dispenzera za deterdžent bilo je kontaminirano, dok ostali predmeti nisu.

Posude za začin postaju kontaminirane tako što ih dodirente rukama kojima ste dirali sirovo mesto, a kasnije ih nesvjesno samo pospremite nazad.

Komentirajte prvi

New Report

Close