Postoji više razloga zašto je dobro jesti gljive

Autor: Poslovni.hr , 01. ožujak 2023. u 08:50
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

One također dobro utječu na funkcioniranje crijeva.

“Gljive su bogate vitaminom D, što je izuzetno korisno. Nedostatak ovog vitamina povezan je s umorom, narušenim zdravljem kostiju, smanjenom funkcijom imuniteta i povećanim rizikom od kroničnih bolesti, uključujući određene vrste raka”, izjavila je to nutricionistkinja Nicole Stefanow za magazin Eat This, Not That.

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Food Science & Nutrition pokazalo je kako redovna konzumacija gljiva, u organizam unosi dovoljnu količinu mikronutrijenata bez povećanja kalorija, masti ili natrija. Gljive su bogate selenom, nutrijentom koji ima antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju bilo kakve vrste upale, prenosi 1klik.

One također dobro utječu na funkcioniranje crijeva. “Mnoga istraživanja su pokazala kako gljive djeluju kao probiotici. I ne samo da poboljšavaju probavu, već mogu biti korisne i za ljude koji imaju dijabetes. Naime, gljive imaju sposobnost promjene određenih crijevnih bakterija i tako oslobađaju inzulin iz beta-ćelija gušterače”, otkriva Stefanow.

Komentirajte prvi

New Report

Close