Pet znakova kojima tijelo može upozoravati na zdravstvene probleme

Autor: Poslovni.hr , 22. ožujak 2023. u 11:54
Foto: Pixabay

Ipak, ponekad i ti uobičajeni simptomi mogu zahtijevati detaljniji pregled liječnika

Je li vam se kad dogodilo da osjetite bol u leđima i pomislite na najgoru dijagnozu, iako se vjerojatno radi o posljedici loše poze spavanja ili lošeg madraca. Ipak, ponekad ti uobičajeni simptomi mogu zahtijevati detaljniji pregled liječnika, piše Eatthis. Ovo je 5 upozoravajućih simptoma kojima tijelo može upozoravati da nešto nije kako treba.

1. Vrtoglavica 

Možda ste samo naglo ustali ili zaboravili piti vode – ali kada taj osjećaj da se oko vas soba vrti može biti i signal problema s mozgom, gastroenterološkim sustavom ili stanjem koje utječe na vid ili unutarnje uho.

“Brojna medicinska stanja mogu voditi do vrtoglavice, poput anksioznosti ili anemije”, navodi dr. Sharat Honnatti, liječnica iz Indije. Infekcija uha može uzrokovati vrtoglavicu, pa i visoki ili niski krvni tlak, dodaje liječnica. Dijabetes, problemi sa štitnjačom ili kardiovaskularni problemi također mogu biti uzrok.

2. Pretjerano znojenje 

Ako ste u menopauzi znojenje je normalna pojava, pretilost, previše aktivnosti, anksioznost pa čak i ljuta hrana mogu biti uzrok. No ponekad pretjerano znojenje može biti znak problema sa štitnjačom, dijabetesom ili srcem.

Profesor dermatologije sa sveučilišta George Washington, Dr. Adam Friedman navodi kako pretjerano znojenje može biti povezano s nekim zdravstvenim problemima poput dijabetesa, određenih infekcija pa čak i raka. Mogu uzrok biti i lijekovi za povišen krvni tlak, pa čak i antidepresivi.

3. Stalno vam je hladno 

Ako taj osjećaj ne prolazi i kada dobro zagrijete prostoriju, može biti simptom brojnih problema sa zdravljem, poput hipotireoze, anemije, loše cirkulacije, pišu stručnjaci klinike Cleveland. Hipotireoza je stanje kada štitnjača proizvodi manje hormona koji reguliraju metabolizam i tjelesnu temperaturu. “To je dio termoregulacije u kojem se tijelo brine za normalnu tjelesnu temperaturu, pa tako kada spavate rad organizma će se usporiti kako bi uštedio energiju i tada se tijelo hladi”, navodi dr. Janet Morgan, specijalistica interne medicine.

“Niska razina šećera u krvi isto tako može biti odgovorna”, navodi dr. Eric Berg, kiropraktičar. Ako je u pitanju ovaj problem, pazite što jedete. Dodaje kako jedan od uzroka osjećaja da vam je stalno hladno može biti i manjak vitamina u organizmu.

4. Gubitak kilograma 

Nagli i neočekivani gubitak kilograma često može biti znak nečeg ozbiljnog, a ne samo činjenice da ste preskočili par obroka. Kako navode stručnjaci na klinici Cleveland, može u pitanju biti rak želuca, problemi sa štitnjačom, Crohnova bolest, kardiovaskularno stanje, Adisonova ili Parkinsonova bolest. Tu popisu nije kraj, u pitanju može biti celijakija, bolesti desni, dijabetes, poremećaj u prehrani. Kako biste utvrdili što je u pitanju, najpametnije je posjetiti liječnika.

5. Mrlje na koži 

Neobične mrlje ili izrasline na koži ne moraju, ali isto tako mogu biti, signal raka kože. Ako su mrlje okrugle i ne mijenjaju svoj oblik, vjerojatno je sve u redu, ali ako oblik mijenjaju i nisu simetrične, možda je pametno potražiti mišljenje stručnjaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close