Pet znakova koji pokazuju da našem tijelu fali proteina

Autor: Poslovni.hr , 15. lipanj 2023. u 14:00
Foto: Pixabay

Proteini mogu dolaziti i iz biljnih izvora, poput graha, cijelovitih žitarica, orašastih plodova i sjemenki.

Proteini su bitan dio naše prehrane jer igraju vitalnu ulogu u održavanju snage mišića, zacjeljivanju rana, stvaranju novih stanica i obnavljanju starih. Ako osoba ne unosi dovoljno proteina, mogu se pojaviti određeni simptomi, piše B92.

Najjasniji znak nedostatka proteina je gubitak mišićne mase. Uz njega, može se javiti povećan rizik od lomova kostiju. S obzirom na to da se folikuli kose, kože i noktiju sastoje od proteinskih niti, mala konzumacija proteina može dovesti do slabe i lomljive kose, noktiju i kožnih tegoba. U ekstremnim slučajevima, otečena koža je još jedan od simptoma nedostatka proteina. Na kraju, peti simptom nedostatka proteina je zaostajanje kod rasta djece.

Nedostatak proteina je relativno redak u zapadnim zemljama. Većina zdravih odraslih osoba treba 0.81 gram proteina po kilogramu tjelesne težine. Tako bi na primjer odrasla osoba od 60 kilograma trebala uzimati između 48 i 60 grama proteina dnevno.

Najbolji izvori proteina su meso (puretina, piletina, govedina), ali i mliječni proizvodi. Proteini mogu dolaziti i iz biljnih izvora, poput graha, cjjelovitih žitarica, orašastih plodova i sjemenki.

Komentirajte prvi

New Report

Close