Pet najčešćih grešaka koje rade vozači kad mijenjaju brzine

Autor: Poslovni.hr , 02. listopad 2023. u 10:17
foto: unsplash

Neke od njih sigurno radite.

Iako smo osnove pravilne vožnje učili u autoškolama, mnogi od nas su u međuvremenu stekli loše navike u vožnji, a neke od njih se tiču mijenjanja brzina.

Metropolitan je izdvojio pet najčešćih grešaka koje ljudi rade kada mijenjaju brzine.

1. Držanje ruke na mjenjaču

Prva loša navika je oslanjanje ruke na mjenjaču. Nikada ne biste trebali koristiti mjenjač kao naslon za ruke jer pritisak gura vilicu mjenjača i može izazvati prijevremeno trošenje, što definitivno nije dobra stvar.

Lagani dodir tijekom vožnje određenom brzinom neće imati značajnijeg efekta, a sama težina ruke je preveliki pritisak, što stvara naprezanje mehaničkih dijelova i zupčanika u mjenjaču automobila. Ova napomena uglavnom piše u uputstvima za upotrebu vozila.

2. Držanje mjenjača u brzini pri zaustavljanju na semaforu

Još jedna loša navika je držanje mjenjača u brzini pri zaustavljanju na semaforu. Naravno, prilagođavate se uvjetima ili vremenu čekanja, ali prilikom dužeg čekanja ili zaustavljanja nije potrebno ostaviti automobil u prvoj brzini.

3. Držanje kvačila i stalno pritiskanje gasa

Kada govorimo o pokretanju automobila uzbrdo iz mirovanja, držanje pedale kvačila i stalno pritiskanje gasa dovodi do trošenja mehaničkog dijela kvačila. Postoje bolji i ekonomičniji načini.

4. Ubrzanje u pogrešnoj brzini

Jedna od nepotrebnih situacija je ubrzanje u previsokom stupnju prijenosa. Na primjer, ako vozite 50 kilometara na sat i u petoj ste brzini, nije dobro ubrzavati jer automobil u ovoj brzini nije spreman za nagla ubrzanja i neprirodno je to očekivati.

5. Držanje noge na kvačilu iako se automobil kreće

Posljednja loša navika koju ističemo je držanje noge na kvačilu iako se automobil kreće i to nije nužno. Kao što je loše odmarati ruku na mjenjaču, nije poželjno ni odmarati nogu na kvačilu.

Komentirajte prvi

New Report

Close