Zanimljivosti o bitcoinu: Padovi, zabrane 
i nagli rast valute nepoznatog autora

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 18. prosinac 2017. u 07:43
Foto: Thinkstock

Kriptovaluta za kojom dana luduje cijeli svijet imala je nadasve zanimljiv razvojni put, a tvorac se još danas traži.

  •         Znanstveni rad iz 2008. godine

Povijest bitcoina započinje znanstvenim radom objavljenim 2008. godine, nepoznatog autora koji se potpisivao sa Satoshi Nakamoto. No, bitcoinova je mreža u praksi zaživjela 2009. godine. Ono što se od početka kod korištenja bitcoina obično izdvaja kao jedna od njegovih najvećih prednosti je zaobilaženje banka, pri čemu se posebno naglašava brzina transakcija. Nema, naime, ni dodatnih troškova za izradu međunarodnog prijenosa kao ni posebnih ograničenja na minimalni ili maksimalni iznos koji možete poslati.

  • Tehnički kvar i podjela 2013. godine

Jedna od najznačajnijih godina u povijesti ove kriptovalute je 2013. kada je tehnički kvar izazvao podjelu bitcoin mreže na dva dijela koji su radili paralelno. Tada su programeri bitcoin sustava sugerirali obustavu prometa i time pokrenuli oštar pad cijene. Iste je te godine američki FBI zatvorio tzv. Silk Road odnosno online platformu koja je služila kao crno tržište, zaplijenivši pri tome i poveću količinu bitcoina čija je vrijednost koja je prema tadašnjem tečaju iznosila nešto manje od 30 milijuna američkih dolara. S druge strane, 2013. je godine WordPress prihvatio ovu valutu kao sredstvo plaćanja, a nakon njega i OkCupid u travnju 2013., Atomic Mall u studenom 2013., Tiger Direct i Overstock.com u siječnju 2014., Expedia u lipnju 2014. Na primjeru dvaju datuma iz istog mjeseca, s razmakom od samo dva dana, najbolje se može vidjeti koliko je cijena bitcoina volatilna. Naime, bitcoin je 10 travnja prvi put u povijesti prešao razinu od 200 dolara, a tijekom dana dosegnuo i tada novi rekord od 250 dolara. Dva mjeseca ranije vrijedio je tek 20 dolara. Nakon toga, 12. travnja 2013 je bitcoin u samo jednom danu izgubio 35 posto svoje vrijednosti, potonuvši tada na 78 dolara.

  • Rast na 900 američkih dolara

U promjeni vrijednosti važan je još jedan datum, onaj 19. studenoga 2013. kada je vrijednost bitcoina na burzi Mt. Gox porasla na 900 američkih dolara nakon što je na ročištu odbora Senata SAD-a zaključeno da su virtualne valute legitimna financijska usluga. Sljedeći mjesec, 5. prosinca 2013. Narodna banka Kine zabranila je kineskim financijskim institucijama korištenje bitcoin valutnog sustava. Nakon objave, vrijednost bitcoina odmah je potonula s 1240 na 870 dolara, što je pad vrijednosti od 30 posto. U ta dva mjeseca krajem 2013. godine njegova vrijednost udeseterostručena, prekoračivši razinu od 1100 dolara, da bi potom u samo nekoliko tjedana nakon hakerskog napada na tokijsku trgovinsku platformu Mt. Gox potonula ispod 400 dolara.

  • Zabrana u kini 2014. godine

Zabrane su se nastavile i u sljedećoj godini, pa je u siječnju 2014. Taobao, najveća kineska internetska trgovina, zabranila trgovanje bitcoinom i svim povezanim proizvodima, a u veljači 2014. isto to je učinila i Rusija.

  • Virtualna valuta na eBayu

U ožujku su se nastavile potrage za autorom ove valute, no Amerikanac japanskog porijekla kojeg je identificirao američki tjednik Newsweek zanijekao je da s tim ima ikakve veze. Iste su godine porezne vlasti u Velikoj Britaniji najavile kako namjeravaju ukinuti porez na dodanu vrijednost na trgovinu bitcoinom. Travanj 2014. je bio trenutak u kojem je eBay dodao novu kategoriju koja se zove ‘Virtual Currency’, omogućivši tako korisnicima prodaju virtualnih valuta kao što je bitcoin te trgovanje raznim rudarskim ugovorima.

  • Prva licenca u Sloveniji 2015. godini

Studeni 2015. godine obilježila je slovenska startup kompanija Cashila koja je kao prva u svijetu dobila bankarsku licencu za pretvorbu digitalne valute bitcoin u eure.

  • Upad policije u Australiji

Iako se potraga za autorom uvijek odvija u pozadini, u prosincu 2015. ponovno je dobila svoj javni epilog. Australska je policija u Sydneyu upala u dom lokalnog poduzetnika Craiga Stevena Wrighta kojeg su kao kreatora kontroverzne kriptovalute prokazali vodeći svjetski portali s tehnološkim novostima Wired i Gizmodo.

  • Potonuće u 2016. godini

Lipanj 2016. donio je pad vrijednosti te je bitcoin u svega šest dana potonuo za 25 posto, a kao jedan od razloga analitičari navode tehničke probleme s internetskom stranicom hongkonške burze Bitfinex. Vrijednost je nastavila padati i u kolovozu nakon što je skupina hakera ukrala 119.756 bitcoina vrijednih preko 65 milijuna dolara.

  • Uzlazna putanja u 2017. godini

Siječanj 2017. godine također donosi pad vrijednosti bitcoina za 12 posto, na 797 dolara, ali se te godine radi uglavnom o uzlaznoj putanji bitocina. Cboe Global Markets, američka burza financijskih izvedenica, izdaje prvu budućnosnicu (futures ugovor) na bitcoin, američka burza za trgovanje derivatima Chicago Board Options Exchange (CBOE) je počela trgovati izvedenicama bitcoina. Dakle, radi se o prvoj financijskoj instituciji starog kova, podložnoj strogoj regulaciji, koja je ponudila mogućnost investiranja u bitcoin. Uz streloviti i značajan rast vrijednosti u 2017. do 15 tisuća dolara za jedan bitcoin, dogodila se i prva velika krađa pa je tako u prosincu 2017. slovenska tvrtka prijavila krađu bitcoina ‘tešku’ više od 60 milijuna eura.     

Komentirajte prvi

New Report

Close