Ovo su znakovi kojima vas tijelo upozorava da pijete previše kave

Autor: Poslovni.hr , 10. listopad 2022. u 13:56
Foto: Unsplash

Sve vrste kave – mljevena, instant i kave bez kofeina – imaju pozitivne efekte koji mogu produžiti život. Naravno, ako se konzumiraju u normalnim količinama.

Neki ljudi su uvjereni da će im biti dobro koliko god kave pili, dok drugi misle da im previše kofeina smeta. Jedna studija, koja je procjenjivala 40.000 odraslih, otkrila je da ispijanje više od prosječno četiri šalice kave dnevno izaziva neke neželjene efekte.

U studiji objavljenoj u časopisu “Innovations in Clinical Neuroscience”, u kojoj su sudionici dobivali određene količine energetskih napitaka s kofeinom, utvrđeno je da redovna konzumacija kofeinskih pića, posebno onih sa šećerom, izaziva mentalni zamor kod sudionika, piše B92.

Nedavno istraživanje Europskog kardiološkog društva pokazalo je da su dvije do tri šalice dnevno prihvatljive. Zaključeno je da sve vrste kave – mljevena, instant i kave bez kofeina – imaju pozitivne efekte koji mogu produžiti život. Naravno, ako se konzumiraju u normalnim količinama. Stručnjaci izdvajaju pet velikih promjena u organizmu koje su posljedice previše kave.

1. Osjećaj anksioznosti

Prosječna šalica kave sadrži 95 miligrama kofeina. Dakle, ako biste popili više od četiri šalice kave, unosili biste oko 500 miligrama kofeina dnevno. Jedna studija koju je proveo “Journal of Psychopharmacology” navodi da teški korisnici kofeina mogu doživjeti visok nivo stresa, anksioznosti, pa čak i depresije. Studija kaže da se pokazalo da konzumiranje više od tisuću miligrama kofeina tjedno čak izaziva visoku anksioznost.

2. Loš san

Redovna konzumacija velikih količina kave može izazvati probleme s normalnim obrascima spavanja, posebno ako popodne uživate u šalici omiljenog napitka. Jedna studija je procijenila 197 srednjoškolaca, gdje je mješoviti broj umjerenih korisnika kofeina prijavio rano jutarnje buđenje i pospanost tijekom dana u usporedbi s grupom koja je pila manje količine kofeina. Iako redovno pijenje kave ima mnogo zdravstvenih koristi, svođenje dnevnog unosa kave na minimum, posebno ujutro, može vam pomoći da bolje spavate noću.

3. Brži otkucaji srca

Iako je jedno istraživanje pokazalo da ispijanje 100 miligrama kofeina na svakih sat do pet sati nije izazvalo povećanje otkucaja srca, konzumiranje većih količina može da izazove promjenu u otkucaju srca, ali to bi zahtijevalo značajnu količinu kofeina.

4. Drhtavica

Ako ste ikada osjetili drhtavicu poslije previše šalica kave– to se može definirati kao predoziranje kofeinom, što može izazvati glavobolju, nervozu, poteškoće sa spavanjem i već spomenuti, ubrzani rad srca.

5. Umor

Prirodno je da se okrenete kavi ili drugim oblicima kofeina kada se osjećate umorno. Ali konzumiranje previše kofeina zapravo može imati negativan efekt, posebno ako sadrži dodatne šećere.

Komentirajte prvi

New Report

Close