Ovo su najčešći mitovi o kremama za sunčanje

Autor: Poslovni.hr , 27. lipanj 2023. u 08:50
Foto: Unsplash

Poznato je da je posebno ljeti važno dobro njegovati sebe i svoju kožu te je zaštititi od previše UV zračenja.

Vrući ljetni mjeseci su pred vratima i kad prođemo kroz kućna vrata, sve se češće pitamo jesmo li nanijeli kremu za sunčanje. Poznato je da je posebno ljeti važno dobro njegovati sebe i svoju kožu te je zaštititi od previše UV zračenja. To zapravo i nije velika vijest, ali još uvijek postoje mnogi mitovi o njezi kože o zaštiti od sunca, piše Novi list. 

Visok zaštitni faktor uvijek je bolja opcija

U teoriji, to je točno. Ali ljudi imaju različitu kožu i stoga različita vremena samozaštite. Kako bismo znali koja je zaštita od sunca najbolja za vas, prvo biste trebali odrediti vrijeme samozaštite od sunca.

Upoznajte svoju kožu

Ako imate svijetlu kožu i smeđu kosu, na primjer, možete očekivati vrijeme samozaštite od sunca od oko 10 minuta. Ako želimo produžiti ovo vrijeme, potrebna nam je zaštita od sunca.

Ako nanesemo zaštitu sa zaštitnim faktorom 30, produženo vrijeme samozaštite je teoretski do 300 minuta. Dakle, kada birate zaštitu od sunca, uvijek ovisi o tome koliko dugo želite ostati na suncu.

No, naravno, uvijek treba obratiti pozornost na to izgleda li vaša koža već crveno dok se sunčate. Jer tada se valja prestati sunčati i rano se povući u hlad. U principu, preporučljivo je ne iskoristiti vrijeme izlaganja suncu u potpunosti unatoč zaštitnom faktoru.

Krema za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom sprječava tamnjenje

Mnogi ljubitelji sunčanja inzistiraju na tome da im krema za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom jednostavno neće donijeti preplanulost – i umjesto toga koriste proizvode s preniskim faktorima.

Međutim, to nije točno i vrlo je štetno za kožu! Čak i uz jaku kremu za sunčanje, pocrnit ćete ako dugo boravite na suncu.

Dnevna krema sa zaštitnim faktorom ne štiti tako dobro kao “prava” krema za sunčanje

Dnevna krema, sprej, puder… Testni protokoli za zaštitu od sunca su univerzalni i vrijede za sve vrste proizvoda. Dakle, svi oni jamče zaštitni faktor od sunca naveden na etiketi kada se primjenjuju u pravim uvjetima.

Krema za sunčanje dovodi do prištića i akni

Sve ovisi o tome kakvu kremu koristite i kakav tip kože imate. Lagane, tekuće teksture općenito su manje masne i dovode do najmanje nečistoća.

Sada postoje dobro formulirane kreme za sunčanje koje su prikladne za sve tipove kože, uključujući i kožu sklonu aknama. Kreme također štite od upale uzrokovane UV zračenjem, koja može pogoršati mrlje.

Krema za sunčanje uzrokuje nedostatak vitamina D

Naša koža sintetizira vitamin D čim se izloži sunčevim zrakama. Kreme za sunčanje nikada ne blokiraju 100 posto UV zraka, tako da nisu okidač za nedostatak vitamina D.

Ako ste zabrinuti zbog nedostatka, uvijek se trebate posavjetovati sa svojim liječnikom.

Oblaci sprječavaju UV zrake 

Ovaj mit je pogrešan! UV-A zrake prilično su konstantne tijekom cijele godine i u svako doba dana, bilo oblačno ili ne. Čak posjeduju sposobnost prodiranja kroz prozorsko staklo. Zbog toga se preporučuje zaštita od sunca tijekom cijele godine, čak i ako ljeti sjedite samo u hladu.

Prethodno sunčanje u solariju štiti od opeklina

Također pogrešno! Sunčanje u solariju načelno nije preporučljivo sa zdravstvenog aspekta jer je koža stalno izložena UV-A zrakama.

Komentirajte prvi

New Report

Close