Ovo alkoholno piće najmanje oštećuje jetru

Autor: Poslovni.hr , 09. siječanj 2023. u 10:28
Foto: Unsplash

Budući da potpuna apstinencija nije praktična, postoji piće koje bi mogla preporučiti.

Jetra proizvodi žuč, koja olakšava probavu, pretvara glukozu u glikogen i potiče željezo na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, što su samo neke od njenih uloga.

Jetra je također jedini organ u tijelu koji se neprestano obnavlja. No, to ne znači da nije ničim opterećena, piše Aktivnasi, a prenosi City magazin. Puno masti, malo kretanja i redovno ili prekomjeran unos alkohola – sve to opterećuje organizam. Kada je oštećenje stanica preveliko, javlja se bolest.

Mnoga istraživanja pokazuju da je alkohol glavni čimbenik u razvoju bolesti jetre, među kojima se izdvaja ciroza.

“Previše alkohola, bilo kojeg, doprinosi razvoju bolesti jetre ili povećava komplikacije povezane s jetrom”, upozorava dr. Nancy Reau, direktorica odjela za transplantaciju i šefica odjela za hepatologiju Medicinskog centra Sveučilišta Rush u Chicagu.

Foto: Unsplash

Također, teško je odrediti rizik ako imate drugu bolest jetre, poput masne jetre ili virusnog hepatitisa.

No, kako kaže spomenuta doktorica, budući da potpuna apstinencija nije praktična, postoji piće koje bi mogla preporučiti. Ako imate zdravu jetru i inače ste zdravi, crno vino je piće koje bi ona izdvojila. Dokazano je da sadrži antioksidanse i polifenole, te stoga ima drugačiji efekt na zdravlje jetre.

Ali oprez! “Umjerenost je vrlo važna. I dalje se morate pridržavati preporuka za sigurno konzumiranje alkohola!”, poručuje Reau.

Komentirajte prvi

New Report

Close