Ispijanje ovog čaja poboljšava rad jetre i ubrzava mršavljenje, a uz to je i diuretik

Autor: Poslovni.hr , 05. siječanj 2023. u 10:02
Foto: Pixabay

Ova travka već neko vrijeme koristi se u narodnoj medicini, na primjer za borbu protiv upala i nadutosti, kao pomoć pri radu jetre i mršavljenju.

Kada razmišljamo o pijuckanju biljnog čaja, obično prizivamo opuštajuće misli. Mnoga istraživanja pokazuju da potopljeno bilje može ublažiti stres i poboljšati san. Ali, neki čajevi imaju dodatnu moć. Među njima je i čaj od maslačka koji je pun fitonutrijenata, za jak imunološki sustav. Ako ove godine za ciljeve imate gubitak kilograma i optimalno zdravlje, čaj od korijena maslačka savršen je saveznik, piše Aktivnasi, a prenosi City magazin.

Dok ovo cvijeće može biti najgora noćna mora vrtlara, najnoviji wellness trend otkriva da maslačak donosi zdravstvene blagodati. Možda nije najljepše cvijeće, ali može učiniti čuda za vaše tijelo. Čaj od maslačka novi je ljekoviti čaj na tržištu. Izrađuje se od infuzije lišća biljke ili pečenog korjena maslačka. Obje opcije su sigurne za konzumaciju i imaju različite zdravstvene prednosti.

Ova travka već neko vrijeme koristi se u narodnoj medicini, na primjer za borbu protiv upala i nadutosti, kao pomoć pri radu jetre i mršavljenju. Zbog svog gorkog ukusa, čaj od maslačka često se koristi kao zamjena za kavu bez kofeina – i jasno nam je zašto. Korijen maslačka sadrži svojstva koja vam pomažu da izgubite višak vode kako biste izgledali i osjećali se najbolje. Čaj od korjena maslačka može pomoći u izbacivanju viška vode i već prvi dan ćete primijetiti razliku.

Što je čaj od maslačka?

Prema riječima stručnjaka, čaj od maslačka tradicionalno se koristi u alternativnoj medicini. Čaj od maslačka priprema se od korjena i/ili lišća. Obično se korijen koristi za leijčenje problema s jetrom i žuči, a lišće se koristi kao diuretik. Lišće maslačka također se često jede kao zelena salata i kuhano povrće. Kava od maslačka napravljena od prženog korijena maslačka je “superhrana” za koju se kaže da ima okus poput kave, ali ima slične zdravstvene prednosti kao čaj od maslačka.

Prednosti čaja od maslačka: mršavljenje, nadutost i kontrola apetita

Korejska studija pokazala je da maslačak može imati sličan učinak na tijelo kao pomoć pri mršavljenju, jer inhibira enzim koji se oslobađa tijekom probavljanja hrane i koji razgrađuje masnoću. Otapajući masnoću, korijen biljke maslačka također može pomoći u uklanjanju viška kilograma, čak pomaže kod nadutosti i ima detoksikacijska svojstva.

Foto: Pixabay

Dodatne prednosti korijena maslačka za mršavljenje mogu vam pomoći na vašem putu mršavljenja. Također, poznato je da maslačak djeluje kao diuretik, što može pomoći u smanjenju vode i nadutosti. Jedna studija je pokazala povećano izlučivanje mokraće nakon samo dvije šalice čaja od maslačka. U prošlosti se koristio i za poboljšanje apetita, ublažavanje manjih probavnih tegoba i zatvor.

Optimizira rad jetre

Flavonoidi u čaju od korijena maslačka (zemljani, gorko-slatki biljni napitak) razgrađuju masne naslage i liječe oštećene stanice u jetri. To poboljšava sposobnost tijela da prerađuje toksine i sagorjeva masnoće kao gorivo. Svi ti učinci pospješuju rezultate osoba na dijeti, do 30 posto brže od onih koji ga ne piju.

Polifenoli u čaju djeluju protiv taloženja masti

Ispijanje čaja od maslačka može spriječiti prekomjerno uživanje u hrani poput lijeka za mršavljenje, zaključuju korejski istraživači. Za to su zaslužni polifenoli koje sadrži maslačak. Ovi biljni spojevi blokiraju djelovanje enzima potrebnog za razgradnju masti tijekom probavljanja sprečavajući apsorpciju do 25 posto unesene masti.

Olakšana probava

Iako za to nema konkretnih dokaza, vjeruje se da maslačak nerijetko olakšava probavu. Maslačak se koristi za poboljšanje apetita, ublažavanje manjih probavnih tegoba i zatvor.

Prirodni diuretik za uklanjanje vode

Korijen maslačka ima prirodna diuretička svojstva koja mogu pomoći u izbacivanju viška vode povećanjem proizvodnje urina. Maslačak je diuretik i može potaknuti vaš mjerhur da poveća izlučivanje mokraće kako bi lakše izbacili višak vode. Povećano izlučivanje urina znači trenutno oslobađanje od viška vode i nadutosti.

Biljka maslačak sadrži fitonutrijente koji stimuliraju vaš mjerhur. Istraživanje djelotvornosti čaja od maslačka pokazalo je da su čak dvije šalice dovoljne da povećaju lučenje mokraće, a da pritom ne povećaju njenu učestalost.

Potičući mjerhur da otpušta više urina, moći ćete izbaciti višak vode. Za razliku od diuretika koji se izdaju na recept, kada pijete čaj od maslačka, nećete morati koristiti nikakve dodatke ishrani. Prije nego što počnete piti čaj od maslačka u medicinske svrhe, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Komentirajte prvi

New Report

Close