Ovih pet ljudskih ‘super namirnica’ dobre su i za kućne ljubimce

Autor: Poslovni.hr , 30. ožujak 2023. u 08:56
Foto: Pixabay

Uravnoteženje prehrane malo je kompliciranije od uravnoteženja prehrane za ljude.

Superhrana je izraz koji opisuje bilo koju nutritivno bogatu hranu koja pruža višestruke dobrobiti tijelu. Uravnotežena i zdrava prehrana jednako je važna za mačke kao i za ljude. Međutim, uravnoteženje prehrane za mačke malo je kompliciranije od uravnoteženja prehrane za ljude. Mačke su mesožderi i malo je toga što mogu jesti osim mesa. Srećom, neke super namirnice (koje koriste ljudi) također su savršeno sigurne za naše mačje prijatelje. piše Novi list.

1. Jaja

Da, jaja imaju jedinstvenu kombinaciju masti (žumanjak), proteina (bjelanjak), vitamina i minerala, što ih čini vrlo hranjivim, a mačke mogu jesti jaja. Općenito, mačka treba 11 aminokiselina kako bi održala zdravo i snažno tijelo, od kojih se deset nalazi u jajima.

Osim toga, jaja sadrže taurin (dobar za zdravlje srca i očiju), vitamine A, D, K i minerale (željezo, natrij, kalij, cink, mangan, bakar itd.). Mačku biste trebali hraniti samo kuhanim jajima (kuhana, poširana, pečena, pržena ili kajgana). Izbjegavajte sirova jaja jer sirova jaja mogu prenijeti određene bakterije (E-coli, salmonelu itd.) koje mogu uzrokovati probavne probleme.

2. Borovnice

Borovnice se često nazivaju velikim pakiranjem u malom pakiranju jer, unatoč svojoj maloj veličini, ova bobica sadrži visoku koncentraciju vlakana, vitamina C i antioksidansa. Razina antioksidansa u borovnicama veća je nego u bilo kojem drugom voću. Borovnice podržavaju zdravlje srca i crijevne flore, zdravlje urinarnog trakta, poboljšavaju imunitet i poboljšavaju probavu kod ljudi i mačaka.

Osim toga, također pomaže u poboljšanju oštećenja mišića i zglobova kod mačaka. Mnogi brendovi hrane za mačke koji vode računa o kvaliteti dodaju borovnice svojim proizvodima kako bi poboljšali kvalitetu i okus.

3. Sjemenke lana

Lanene sjemenke još su jedna superhrana koja ima višedimenzionalne dobrobiti za ljude i mačke. Osim bogate koncentracije vitamina (B, E, itd.), minerala (bakar, molibden, magnezij, itd.) i vlakana, sjemenke lana također su odličan izvor Omega-3 (esencijalne masne kiseline ).

Foto: Pixabay

Omega-3 masne kiseline mogu poboljšati srčano i mentalno zdravlje, pomoći u smanjenju upale i problema s bubrezima te održati dlaku sjajnom i zdravom. Najbolji način da mački date sjemenke lana je da ih sameljete neposredno prije obroka i umiješate malu količinu u njihovu hranu

4. Brusnice

Brusnice sadrže mnogo vlakana, te mnogo vitamina i minerala (poput vitamina E, K i C te mangana, bakra itd.), čime poboljšavaju opće zdravlje mačaka i ljudi. Međutim, brusnice su posebno poznate po svojoj sposobnosti da održavaju zdravlje urinarnog trakta i pomažu u oporavku od infekcija urinarnog trakta.

To je zato što brusnice sadrže spoj, “proantocijanidine”, koji smanjuje rast mnogih bakterija, posebno odgovornih za infekcije mokraćnog sustava. Međutim, za razliku od borovnica, mačkama se možda neće svidjeti okus ili miris brusnice pa možete koristiti dodatke za mačke ili hranu koja sadrži brusnice.

5. Maslačak

Možda ćete se iznenaditi da korov koji često viđate na travnjaku svog dvorišta ima fantastične zdravstvene prednosti za vašeg mačjeg prijatelja. Da, maslačak je ni manje ni više nego superhrana za mačke. Vašoj mački će koristiti svaki dio biljke, korijen, lišće i cvijet. Mačke mogu jesti cijele listove maslačka, međutim, morate samljeti korijen i cvijet kako biste fino hranili svoju mačku. Uz ostale prehrambene prednosti, maslačak je učinkovit detoksikator jetre i može pomoći vašoj mački u borbi protiv alergija.

Savjet

Unatoč izvrsnim prednostima, morate imati na umu da nijedna od gore navedenih superhrana nije alternativa uobičajenoj hrani za mačke (poput mesa, ribe ili komercijalne suhe hrane). Osim toga, gore spomenutu hranu možete im davati samo u sirovom obliku (osim jaja) i to u malim količinama. Prema stručnjacima, ove supernamirnice trebale bi činiti najviše 15% redovne mačje prehrane.

Komentirajte prvi

New Report

Close