Ovih osam namirnica snižava visok krvni tlak

Autor: Poslovni.hr , 30. kolovoz 2022. u 11:54
Foto: Pixabay

Istraživanja su pokazala da određene namirnice, posebno one s visokim sadržajem određenih hranljivih tvari kao što su kalij i magnezij snižavaju nivo krvnog pritiska.

Hipertenzija ili visok krvni pritisak je najčešći faktor rizika za srčana oboljenja koji se može spriječiti. Lijekovi se često propisuju za snižavanje krvnog pritiska, međutim, promjene načina života, uključujući modifikacije u prehrani, mogu pomoći u tom procesu i smanjenju rizika od srčanih oboljenja, piše B92.

Zdrava ishrana je neophodna za snižavanje krvnog pritiska i održavanje optimalnog nivoa, a istraživanja su pokazala da određene namirnice, posebno one s visokim sadržajem određenih hranljivih tvari kao što su kalij i magnezij snižavaju nivo krvnog pritiska. U nastavku vam predstavljamo osam namirnica koje će vam pomoći da na prirodan način snizite tlak.

Citrusi

Citrusno voće, uključujući grejp, naranče i limun, može imati moćne efekte na snižavanje krvnog tlaka. Oni su prepuni vitamina, minerala i biljnih spojeva koji mogu pomoći u održavanju zdravlja srca smanjujući faktore rizika od srčanih oboljenja kao što je hipertenzija.

Losos i druge masne ribe

Masna riba je odličan izvor omega-3 masti, koje imaju važne prednosti za zdravlje srca. Ove masti mogu pomoći u snižavanju nivoa krvnog tlaka smanjenjem upale i nivoa spojeva koja sužavaju krvne žile zvanih oksilipini.

Foto: Promo

Istraživanja su povezala veći unos masne ribe bogate omega-3 sa smanjenjem krvnog tlaka.

Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve su hranljivo blago. To je koncentrirani izvor hranljivih tvari važnih za kontrolu krvnog tlaka uključujući magnezij, kalij i arginin.

Bobičato voće

Bobičasto voće je povezano s raznim impresivnim zdravstvenim prednostima, uključujući njihovu sposobnost smanjenja faktore rizika za srčana oboljenja. Bobičasto voće je bogat izvor antioksidanata, uključujući antocijanine, pigmente koji bobicama daju crvenu boju.

Foto: Pixabay

Pokazalo se da antocijanini povećavaju nivoe azotnog oksida u krvi i smanjuju proizvodnju molekula koji sužavaju krvne žile, što može pomoći u snižavanju nivoa krvnog tlaka. Kupine, maline i jagode su samo neke od bobica koje su povezane s efektima snižavanja krvnog tlaka.

Pistacije

Pistacije su vrlo ukusni i zdravi. Sadrže veliki broj hranljivih tvari neophodnih za zdravlje srca i regulaciju krvnog tlaka, uključujući kalij.

Mrkva

Hrskava, slatka i hranljiva, mrkca je osnovno povrće u prehrani mnogih ljudi. Bogata je fenolnim spojevima, kao što su klorogenska, p-kumarinska i kofeinska kiselina, koja pomažu u opuštanju krvnih žila i smanjenju upale, što može pomoći u snižavanju nivoa krvnog tlaka.

Foto: Unsplash

Jogurt

Jogurt je mliječni proizvod bogat hranljivim sastojcima koji je prepun minerala koji pomažu u reguliranju krvnog tlaka, uključujući kalij i kalcij.

Komentirajte prvi

New Report

Close