Ovi znakovi ukazuju da patite od nedostatka vitamina

Autor: Poslovni.hr , 26. siječanj 2023. u 13:00
Foto: Pixabay

Ako često nemate dovoljno energije to može biti znak različitih problema.

Svako tko želi ostati u što boljoj formi i zdrav, zna da je od ključnog značaja da uključi u svoju prehranu namirnice koje će mu osigurati odgovarajuću količinu vitamina i hranjivih tvari. Ovo su sigurni znaci da patite od nedostatka vitamina, piše B92.

Lako se umarate i gubite dah

Ako često nemate dovoljno energije to može biti znak različitih problema. Primjerice, možda ste bolesni, možda ste prezaposleni ili ne spavate dobro. U isto vrijeme, problem s disanjem može biti znak da morate provjeriti zdravlje pluća.

Niska razina energije može biti znak da ste anemični ili da patite od nedostatka željeza. Ako sumnjate da imate anemiju ili jednostavno trebate više željeza u vašem sustavu, klinika Mayo napominje da možete primijetiti i druge simptome kao što su blijeda koža, glavobolje, vrtoglavica i bol u grudima, kao i hladne ruke i stopala.

“Uzimanje multivitamina sa željezom može pomoći da povećate zalihe i povećate kvalitetu vaših crvenih krvnih zrnaca, što može poboljšati razinu energije i transport kisika, što će vas sigurno ostaviti osvježenim i osnaženim” kaže Lexi Moriarty, vlasnica Expert Nutrition and Wellness-a.

Imate lomljivu kosu i nokte

Prema Healthline-u, suha kosa koja ima tendenciju lomljenja može biti rezultat života na mjestu gdje je vrućina, korištenja štetnih proizvoda za stiliziranje ili određenih zdravstvenih problema. Što se tiče lomljivih noktiju, oni mogu biti uzrokovani hipotireoidizmom, starenjem, kao i nedostatkom vlage.

“Osim toga, lomljiva kosa i nokti mogu biti znak nedostatka hranjivih tvari što znači da možda ne dobivate dovoljno cinka, željeza, biotina ili drugih vitamina B”, Moriarty, objašnjava.

Moriarty također kaže:

“Dnevno uzimanje multivitamina može pomoći da se zadovolje sve vaše potrebe za vitaminima i mineralima, i na kraju može poboljšati zdravlje vaše kose i noktiju.”

Često ste bolesni

“Ako primijetite da imate više od prosječne tri do četiri prehlade godišnje, to bi mogao biti znak da vam nedostaju ključni hranjivi sastojci u tijelu” kaže Moriarty, ističući da je loš imunološki sustav nešto što treba izbjegavati da biste bili zdravi.

Pored toga što vam pomaže u borbi protiv prehlade, imunološki sustav može vas zaštiti od raznih klica i neželjenih organizama — kao što su virusi, paraziti, bakterije i gljivice — kao i bolesti i infekcije.

“Postoje hranjivi sastojci koji su neophodni za podršku zdravom imunološkom sustavu, kao što su vitamini C, A i D, a dnevni multivitamin može pomoći osigurati da ispunjavate svoje dnevne potrebe” zaključio je Moriarty.

Komentirajte prvi

New Report

Close