Smart Industry
obratite pažnju

Ovi sigurnosni sustavi spašavaju živote, provjerite ima li ih vaš automobil

Mnogi napredni sustavi dio su standardne opreme, mi vam objašnjavamo kako funkcioniraju
PD VL native tim
26. listopad 2020. u 11:47
FOTO: Pixabay

Sigurno se sjećate dana kada su sigurnosnu opremu u automobilima činili zračni jastuci, sigurnosni pojasevi te ABS i ESP sustavi. Srećom, ti dani su odavno iza nas. Proizvođači automobila posljednjih godina intenzivno razvijaju sigurnosne sustave pa su danas vozačima na raspolaganju mnogobrojne značajke koje ne samo da ublažuju posljedice sudara, već i sprječavaju da do njih dođe.

Većina te tehnologije uključena je u standardnu opremu automobila, no to se razlikuje od modela do modela. Kako biste znali kako ta tehnologija funkcionira, donosimo vam opise najvažnijih aktivnih sigurnosnih sustava uz pomoć brošure koju je CVH napravio u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu i prof. dr. sc. Zoranom Lulićem. Vjerujemo da mnoge od njih već imate u svojim automobilima, a da to uopće niste bili upoznati s time. Također, ako razmišljate o kupnji automobila, ne bi bilo loše da obratite pažnju na napredne sigurnosne sustave koje vozilo ima te uložite više u sigurnost, kao što ste vjerojatno spremni uložiti u sustave zabave i udobnosti. To vam u konačnici jednog dana može spasiti život.
To dokazuju i istraživanja jer se broj smrtno stradalih osoba na cestama Europe od 2001. do 2017. godine smanjio za 50% te je iznosio 49 stradalih na milijun. Ovako učinkovitom smanjenju broja žrtava u prometu velikim je dijelom pridonijela kontinuirana aktivnost u području istraživanja te razvoj vozila i njihovih sigurnosnih sustava.

1.ABS – sustav protiv blokiranja kotača
Glavni zadatak ABS-a sustava jest da osigurava upravljivost vozilom prilikom intenzivnog kočenja. Kotač intenzivno koči tik do trenutka kada bi blokirao, a nakon toga se kočenje kratkotrajno prekida ili smanjuje kako bi se kotač nastavio okretati.

2. ASR – sustav kontrole proklizavanja
Sustav sprečava proklizavanje pogonskih kotača pri kretanju i ubrzavanju vozila. Ako sustav registrira nagli porast brzine vrtnje kotača, smanjuje se snaga motora i time kontrolira proklizavanje.

3. ESP – elektronički sustav stabilnosti
Ako dođe do zanošenja vozila sustav ili gubitka stabilnosti, sustav ciljanim kratkotrajnim kočenjem jednog od kotača vraća vozilo na željenu putanju.

4. AEBS – sustav automatskog kočenja u nuždi
Ako vozač ne reagira i vozilo prepozna da postoji opasnost od sudara, sustav će automatski aktivirati kočnice. Sustav koristi senzore ili radare ugrađene na prednji kraj vozila koji prate udaljenosti prepreka na prometnici ispred vozila.

5. LKA -sustav zadržavanja vozila u prometnom traku
Kad se vozilo približi crti, a vozač nije naznačio da to čini namjerno uključivši pokazivač smjera, LKA vizualnim, zvučnim signalom ili podrhtavanjem upravljača ili sjedala upozorava vozača na opasnost. Izostane li reakcija vozača, LKA će umjesto njega lagano zakrenuti upravljač da bi se vozilo vratilo na pravu putanju.

6. BSA – sustav nadzora mrtvog kuta
Dva radarska senzora, najčešće ugrađena u stražnji odbojnik, nadziru područje koje vozač ne može vidjeti u vanjskim retrovizorima. Upozorenje da nije sigurno započeti pretjecanje pojavljuje se u obliku svjetlosnog signala na vanjskom ogledalu, a u trenutku kad se uključi pokazivač promjene smjera, unutar vozila uključuje se i zvučni signal.

7. TSR – sustav prepoznavanja prometnih znakova
Sustav pomoću kamere skenira prometne znakove te ograničenja se prikazuju na zaslonu s instrumentima, a u slučaju korištenja tempomata, sustav može zadržati automobil unutar registriranog ograničenja brzine.

8. DDD – sustav za upozoravanje vozača u slučaju pospanosti
Sustav nadzire koliko često vozač zakreće upravljačem u ovisnosti o zavojima na cesti, zajedno s kamerom za praćenje trake. Napredniji sustavi koriste računalni vid za promatranje lica vozača putem ugrađene kamere u vozilu. Ako sustav primijeti nedovoljnu aktivnost upozorava vozača zvučnim signalom i grafičkim simbolima na kontrolnoj ploči da napravi stanku za odmor.

Predstavili smo vam osam najvažnijih aktivnih sigurnosnih sustava koji se danas ugrađuju u automobile i čine vožnju sigurnijom nego ikad. Iako nikad nije lijepo razmišljati o najgorem, ove sigurnosne značajke mogu u nevolji učiniti velike razlike.

New Report

Close