Ove stvari ne biste trebali ignorirati ako želite dobro svojim zubima

Autor: Poslovni.hr , 15. prosinac 2022. u 10:15
Foto: Unsplash

Postoje i neke manje poznate činjenice o prehrani i higijeni koje su važne za zdravlje vaših zubi.

Sigurno ste već mnogo puta čuli da zube treba prati barem tri puta dnevno i redovito korisiti konac, ali postoje i neke manje poznate činjenice o prehrani i higijeni koje su važne za zdravlje vaših zubi. Postoje stvari koje ne biste trebali ignorirati ako želite dobro svojim zubima.

Nemojte prati zube odmah nakon obroka

Vrlo je lako oštetiti zubnu caklinu na ovaj način, posebno ako koristite četkicu s tvrđim vlaknima.

Neposredno nakon jela, zubna caklina postaje malo mekša pa iz tog razloga stomatolozi preporučuju da operete zube tek 30 do 40 minuta nakon obroka.

Kava nije prijatelj vaših zubi

Gotovo svi vole kavu, ali to ne mijenja činjenicu da ona nije dobra za zdravlje naših zubi, posebno kada je konzumiramo sa šećerom.

Također je problematično što dugo pijemo jednu šalicu ovog napitka. Jasno nam je da je kava postala ritual u kojemu uživamo svako jutro na poslu ili u kafiću s prijateljima, ali bi za naše zube bilo bolje da je što brže popijemo.

Posjetitelji bazena bi trebali biti oprezni

Nećemo vam reći da se lišite zadovoljstva kakvo je plivanje. Uostalom, ova aktivnost je zdrava za vaš organizam. Ipak, postoji jedan problem.

Voda u bazenima sadrži kemikalije za dezinfekciju koje su vrlo loše za vaše zube. Iz tog razloga, izbjegavajte bazene bar ljeti kada imate mogućnost plivati u slanoj i slatkoj vodi.

Grah je samo za one sa zdravim zubima

Ako imate karijes, recite zbogom grahu. Ova namirnica sdrži protein koji izaziva nekontroliranu diobu stanica i može dovesti do ozbiljnih infekcija.

Ne stavljajte piercing na jezik

Zubi i desni su podložni oštećenjima kada nosite nakit na svom jeziku, a da ne pričamo o infekcijama. Najbolje bi bilo da zaboravite na ovaj način ukrašavanja svog tijela, prenosi City Magazine.

Komentirajte prvi

New Report

Close