Ovaj kućanski posao nikad ne obavljajte tijekom oluje i grmljavine

Autor: Poslovni.hr , 28. rujan 2022. u 09:45
Foto: pixabay

Iako nije neophodno da isključite baš sve elektronske uređaje u vašem domu i sjedite mirno u mraku dok oluja ne prođe, postoje mjere koje možete poduzeti kako munje ne bi nanijele ozbiljnu štetu vama, vašem domu i uređajima koje posjedujete.

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji ostanu uključeni u struju tijekom grmljavine. No, je li ovo mit ili istina? Pa, prema stručnjacima, zaista se treba pridržavati ovog savjeta, a evo i zašto.

Iako nije neophodno da isključite baš sve elektronske uređaje u vašem domu i sjedite mirno u mraku dok oluja ne prođe, postoje mjere koje možete poduzeti kako munje ne bi nanijele ozbiljnu štetu vama, vašem domu i uređajima koje posjedujete, piše City Magazine.

Ne perite posuđe i rublje i ne kupajte se kada grmi

Ovo je zaista valjan razlog da se odmorite od kućnih poslova, barem dok oluja ne prođe.

Metalne cijevi koje prenose vodu da različitih uređaja u vašem domu su odlični provodnici struje, zbog čega se preporučuje da se suzdržite od pranja suđa i rublja, ali i tuširanja tijekom grmljavine.

Ne koristite fiksni telefon

Skoro svako vrijeme je dobro vrijeme za ćaskanje telefonom, osim tijekom grmljavine.

Kad bi munja udarila u telefonski stup, to bi izazvalo električni udar koji bi telefonskim linijama stigao i do vas. Bežični i mobilni telefoni, s druge strane, sigurni su za korištenje kada je vani grmljavina.

Isključite iz struje sve elektronske uređaje

Struja naravno putuje kroz električne žice, kablove i utikače, zbog čega je potrebno isključiti svoje električne uređaje, ne samo da biste zaštitili sebe od strujnog udara, već i da biste sačuvali date uređaje od kratkog spoja ako udari grom u blizini vašeg doma i izazove preopterećenje napona.

Laptopi, tableti i elektronski čitači su sigurni za upotrebu u zatvorenom prostoru sve dok nisu priključeni na punjač.

Komentirajte prvi

New Report

Close