Ova namirnica u kombinaciji s bananom najbolja je za miran san

Autor: Poslovni.hr , 17. veljača 2023. u 08:04
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Banana s maslacem od kikirikija prije spavanja vam ustvari može pomoći da spavate bolje.

Dr. Tracy Lockwood Beckerman, nutricionist, je pojasnila zašto su banana i maslac od kikirikija najbolja namirnica za dobar san.

Dakle, ono što jedete prije odlaska u krevetu i u koje vrijeme to jedete može utjecati na san ali i na probavu. Ako hrana nije razgrađena prije spavanja, organizam će vrijeme koje treba trošiti na odmor – trošiti upravo na razgradnju hrane. Jasno je već svima da će povišene razine glukoze u krvi samo ojačati vašu budnost, smatra Beckerman te dodaje kako sve ovisi i o tome koliko vam je osjetljiv organizam, piše Ordinacija.

Ističe kako nitko ne bi trebao jesti slatkiše i ugljikohidrate prije spavanja jer će vas sigurno dugo ostaviti budnima, a probava se neće odvijati kako bi trebala. No kako nam mozak prije spavanja često zna vapiti za slatkišima nakon napornog dana, jer upravo takve namirnice pružaju trenutni, ali kratkotrajni, osjećaj sreće, ponekad je teško odoljeti. Banana s maslacem od kikirikija prije spavanja vam ustvari može pomoći da spavate bolje. Ne samo da su ove dvije namirnice savršen par, u kombinaciji su pravo otkriće. Banane su pune kalija i magnezija, a oni će pomoći pri opuštanju mišića, a kikiriki sadrži amino kiseline koje se u mozgu pretvaraju u serotonin i potiču stvaranje melatonina. Kada se jedu u kombinaciji, ugljikohidrati iz banane će aminokiseline iz maslaca mozgu učiniti dostupnijima i tako poboljšati kvalitetu sna. Beckerman smatra kako se radi o kombinaciji iz snova te savjetuje da isprobate.

Komentirajte prvi

New Report

Close