‘Organ vida’ u Zagreb dovodi Rogera Ballena

Autor: Poslovni dnevnik , 27. kolovoz 2015. u 22:00
Središnje mjesto festivala je Galerija Klovićevi dvori

Središnje mjesto festivala je Galerija Klovićevi dvori, a program će se odvijati i u galerijama Miroslav Kraljević, Kranjčar i Zvonimir te Dokukinu Kic.

Od 3. do 18. rujna u Zagrebu će se održavati najveća međunarodna fotografska smotra u Hrvatskoj – festival "Organ vida".

Sedmo izdanje ove manifestacije najbogatije je dosad i publici će ponuditi čak osam izložbi, niz predavanja i panela, razgovore s umjetnicima te zanimljive radionice uz filmske i zabavne sadržaje. Središnje mjesto festivala je Galerija Klovićevi dvori, a program će se odvijati i u galerijama Miroslav Kraljević, Kranjčar i Zvonimir te Dokukinu Kic. Najveći magnet ovogodišnjeg "Organa vida" definitivno je gostovanje jednog od najhvaljenijih imena fotografije 21. stoljeća – Rogera Ballena. On u Zagreb stiže kao jedan od članova ocjenjivačkog žirija, a ovdje će predstaviti svoj rad kao nedavno izdanu proširenu ediciju knjige Outland.

Riječ je o njegovoj  najpoznatijoj zbirci fotografija, te istoimenu filmu, koji su izazvali veliku kontroverziju i zanimanje javnosti te postali jedan od najneobičnijih fotografskih projekata 21. stoljeća. Taj Njujorčanin od kraja 80-ih živio je u Južnoj Africi, dokumentirajući stanovnike rubnih dijelova društva, mentalno zaostale te one koji su gubitkom privilegija apartheida izgubili uvjete za normalnu egzistenciju. U početku se bavio dokumentarnom fotografijom, a 90-ih je stvorio je stil utemeljen na fiktivnim zapisima. U novijim radovima ujedinio je crtanje, slikanje, kolaž i kiparstvo kako bi stvorio kompleksne setove s kojima će napokon upoznati i hrvatsku publiku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close