Oreškovićeva Vlada zatvorenija od Milanovićeve

Autor: Saša Paparella , 20. prosinac 2016. u 21:59
Bivši premijer Orešković nije se istaknuo otvorenošću/Marko Lukunić/PIXSELL

Anketa među novinarima.

Čak 58 posto anketiranih novinara ocijenilo je da je Vlada u mandatu Tihomira Oreškovića bila zatvorenija u odnosu na prethodnu.

U zatvorenosti su prednjačili Ured Vlade RH, Ministarstvo kulture i Ministarstvo socijalne politike i mladih, doznalo se na predstavljanju rezultata Istraživanja percepcije novinara u Hrvatskoj o otvorenosti vrha izvršne vlasti , održanom u utorak u zagrebačkom Novinarskom domu. U istraživanju je sudjelovalo 117  novinara nacionalnih medija, a proveo ga je Zbor istraživačkih novinara HND-a. Pokazalo se da su državna tijela u 2016. i dalje snažno diskriminirala novinare na temelju utjecajnosti i kritičnosti medija za koje rade, te na osnovu osobnih poznanstava, a osobito Ured Predsjednice RH i Ured Vlade RH.

Ukupno je 80 posto ispitanika ocijenilo da je za ukupnu otvorenosti vlasti prema novinarima važno državni dužnosnici redovito održavaju konferencije za medije.  Istraživanje pokazuje da su novinari u svojim upitima najčešće tražili dostavu podataka koja su tijela dužna dati prema ZPPI-u (65,5  posto), te da u 71 posto slučajeva odgovor nije stigao ili je nezadovoljavajući. Što se tiče oblika komunikacije, novinari preferiraju komunikaciju licem-u-lice (51 posto),  no najčešći oblik komuniciranja je elektronička pošta (60 posto).  

Komentirajte prvi

New Report

Close